Bătălia guvernelor în cadrul CLM! Tabarac:”Că vă convine sau nu asta este realitatea: un guvern liberal astupă această gaură”

 

 

Un articol apărut în Ziarul Financiar arată că Brăila are cele mai puține proiecte pe fonduri europene, sumele fiind considerabil mai mici, față de celelate județe, aflate în clasament.

În clasamentul judeţelor cu cele mai mari finanţări ale contractelor semnate în exerciţiul financiar actual, judeţul Ilfov este urmat de municipiul Bucureşti, unde au fost semnate 312 contracte cu o finanţare UE în valoare de 5 miliarde lei (1,7 mld. euro). Pe al treilea loc în acest clasament se află Constanţa, cu o finanţare UE de 4,3 mld. lei, cu 236 contracte de finanţare semnate.

La polul opus al judeţelor care au atras cele mai mari finanţări UE  în perioada de finanţare 2014-2020 se află, după Teleorman, judeţul Brăila, care a atras 278 de milioane lei cu doar 47 contracte, urmat de Covasna (300 mil. lei) şi Ialomiţa (370 mil. lei).

Articolul se referă la o chestiune cumulată: administrație publică, primărie municipiu, consiliul județean, primării – comune și agenți economici privați. Repet, este o chestiune comună cu agenții economici privați. În ceea ce privește Primăria municipiului Brăila, dumneavoastră știți foarte bine că pe Axa 4 – alocată administrației publice, suma pentru municipiul Brăila este de 181 milioane lei. Primăria municipiului Brăila a depus proiecte în valoare de 265 de milioane de lei – supracontractare. Din acest motiv consilierii unui partid(n.r. PNL), prezenți în sală, nu au dorit să voteze proiectul ”Baldovinești”, la care contribuția Primăriei municipiului Brăila era peste cea de 2%, pentru a atrage fonduri europene. Dânșii s-au opus în acel moment. Noi ne-am asumat în continuare, am depus proiectul și am primit adresa de la minister prin care ni se face dovada faptului că, la proiectul ”Baldovinești”, cofinanțarea Primăriei municipiului Brăila va fi de 2% și nu de 70%, cum era inițial”, a declarat primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir.

 

 

Lieralii spun că la momentul la care a fost votat în CLM proiectul privind reabilitarea și modernizarea șoselei Baldovinești, primarul Marian Dragomir nu a precizat de unde va fi acoperită cofinanțarea de 70% pentru realizarea proiectului.

Dumneavoastră spuneți una și faceți alta. Faptul că dumneavoastră în plenul ședinței, și puteți verifica procesele verbale, întrebându-vă de unde punem banii necesari pentru cofinanțare, mai mare de 2% la acele proiecte, dumneavoastră ați răspuns printr-o tăcere profundă și absolută. Adică nu v-ați asumat acest lucru. Fie că vă convine sau nu vă convine – nu v-ați asumat. Fie că vă convine sau nu, marile guverne PSD nu au venit cu acest lucru, iar acum, după trei luni de zile, o guvernare liberală vine cu această suplimentare de la bugetul național, pentru a ajuta UAT-urile(...) Noi am votat împotriva neasumării unor bani pe care nu știam de unde îi vom lua și ce capitole bugetare vor fi deficitare. Iar acum, că vă convine sau nu asta este realitatea: un guvern liberal astupă această gaură”, a atras atenția consilierul liberal Adrian Tabarac.