Afacerea statului cu juniorii!

 

 

Începând din această lună, părinţii pot economisi pentru copiii lor într-un cont special sub formă de depozit, denumit Junior Centenar, iar statul va contribui la fondul de economii cu 600 lei anual, dacă în anul respectiv suma depusă a fost de minimum 1.200 lei, adică o sută de lei pe lună.

Contul este deschis pe numele copilului, automat, la unităţile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinţi, dar participarea la acest program nu este obligatorie, părinţii fiind liberi să opteze pentru alte instrumente de economisire.

Sumele depuse în contul Junior Centenar, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă al cărei nivel se stabileşte la 3% pe an. Dobânda se calculează şi se plăteşte din bugetul Secretariatului General al Guvernului, la scadenţa depozitului, când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani.

Practic, fiecare copil va împrumuta statul cu sume cuprinse între 1.200 (pentru copiii care au 17 ani), respectiv 21.600 de lei (în cazul celor născuți în acest an), pentru o perioadă cuprinsă între unul și 18 ani.

De precizat este că sumele din contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase înainte de împlinirea vârstei de 18 ani decât în cazuri de urgență.

În cazul copiilor ocrotiţi prin serviciile pentru protecţia copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei se efectuează din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale în luna decembrie a fiecărui an, iar în cazul în care copiii sunt adoptaţi, începând cu data adopţiei, depunerea sumei anuale minime de 1.200 lei revine adoptatorilor.