Apelul făcut de deputatul Antoneta Ioniță: ”Direcționați banii din ”taxa pe viciu” și către sănătate, dna ministru Sorina Pintea!”

 

 

Deputatul liberal Antoneta Ioniță vrea să știe unde se duc banii din ”taxa pe viciu”. Parlamentarul de Brăila a adesat o serie de întrebări atât ministrului Finanțelor Publice, cât și ministrului Sănătății, pentru a vedea clar dacă măcar o parte din acești bani sunt îndreptați către programele de prevenție.

În cadrul activității mele parlamentare, am adresat o întrebare domnului Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, prin care am dorit să aflu cum sunt direcționați banii din ”taxa pe viciu” și dacă aceștia ar putea fi utilizați pentru programe de prevenție derulate de medicii de familie sau pentru susținerea prin credite avantajoase, de tipul ”primul praxis”, a tinerilor specialiști care doresc să intre în rețeaua de medicină primară.

În răspunsul trimis, Ministerul Finanțelor Publice și-a declinat orice competență privind modul de utilizare a fondurilor încasate prin ”taxa pe viciu” care, potrivit Legii nr. 95/2006, republicată, se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sănătății și pot fi cheltuite în anumite scopuri.

În aceste condiții, vă rog, doamnă ministru, să precizați:

  • Ce fonduri au fost alocate din taxa pe viciu pentru programe de prevenție derulate prin rețeaua medicinei de familie sau dacă aveți în vedere astfel de programe?
  • Dacă aveți în vedere să alocați sume din ”taxa pe viciu” pentru susținerea tinerilor care doresc să intre în rețeaua medicinei de familie pentru dotarea cabinetelor, știut fiind faptul că, în acest moment medicina primară nu este atractivă și criza de specialiști este tot mai serioasă?
  • Care au fost, în 2018, principalele capitole de cheltuieli spre care au fost direcționați banii acumulați din taxa de viciu și care au fost sumele cheltuite?”

Antoneta Ioniță, de profesie medic, este unul dintre puținii parlamentari care și-a dedicat întreaga activitate pentru apărarea drepturilor cadrelor medicale și auxiliare din sistemul sanitar, dar și pentru monitorizarea programelor naționale de sănătate.