Campania de informare "Testează! Tratează! Învinge Hepatita C!"  a ajuns în județul Brăila

 

 

Dr. Liliana Chițanu, medic de familie în Brăila: " Nu știm dacă suntem purtători sau nu de Hepatita C, până nu facem testarea. Pot exista purtători cronici de Hepatita C aparent sănătoși"

 

Testarea și tratamentul pentru Hepatita C sunt gratuite

 

Campania de informare a populației asupra cauzelor, efectelor și tratării Hepatitei C a continuat ieri cu emisiunea dedicată județului Brăila, găzduită în direct de postul regional de televiziune Realitatea TV Galați - Brăila și intitulată "Testează! Tratează! Învinge Hepatita C!". Invitații moderatorului Aura Cristian au fost Dr. Liliana Chițanu, medic de familie în județul Brăila, precum și interpreta de muzică populară Maria Cârneci, unul dintre ambasadorii campaniei de informare regională.

 

Circuitul pacientului cu hepatita C începe la medicul de familie. Acesta este, practic, prima linie de luptă împotriva bolii, punctul de inițiere a testării și tratamentului.

Dr. Liliana Chițanu, medic de familie la Brăila, a făcut precizări, în direct: "Hepatita C ar trebuie să ne sperie, pentru că ne putem îmbolnăvi fără să știm și, ceea ce este cel mai grav, putem transmite această boală celor dragi, tot fără să știm. Trebuie să încercăm să ne cunoaștem starea de sănătate. Nu știm dacă suntem purtători sau nu de Hepatita C, până nu facem testarea. Pot exista purtători cronici de Hepatita C aparent sănătoși. De Hepatita C mor anual mai mulți oameni decât de SIDA, malarie și tuberculoză la un loc. Medicul de familie este un bun sfătuitor, de la medicul de familie pacientul află informațiile despre boală, despre pașii pe care trebuie să-i urmeze. Eu, ca medic de familie, mi-am informat pacienții de fiecare dată, am pacienți la Brăila care au urmat tratamentul modern pentru Hepatita C, având în vedere că Galați este centru prescriptor, și este un mare avantaj că este aici, lângă noi. Tratamentul durează 90 de zile, cu mult mai puțin decât cel cu Interferon și Ribavirină, care dura 11 luni, iar după acest tratament, controlul stabilește dacă pacientul este vindecat. Dacă îți cunoști boala, reușești s-o stăpânești mai bine."

 

 

Campania de informare a populației este susținută și de persoane publice, pentru ca mesajul să fie cât mai bine înțeles. Cântăreața de muzică populară Maria Cârneci, unul dintre ambasadorii campaniei "Testează! Tratează! Învinge Hepatita C!", a fost în direct la Realitatea TV Galați - Brăila:

"Primul pas care trebuie făcut de toți românii noștri este să meargă să facă un test, este gratuit. Dacă testul e pozitiv, sunt niște pași de urmat, dacă nu, își iau o greutate de pe suflet. Sunt foarte multe moduri în care poți să contractezi boala și să nu știi că o porți. Mi-am pierdut prieteni, mi-am pierdut colege, pe Ileana Ciuculete și Denisa Răducu, care mai aveau mult de trăit și multe de spus, din această cauză. Faceți un test și scăpați de îndoială. Cel mai important este că se tratează în proporție de peste 98 la sută din cazuri. Am văzut lume disperată care a ajuns la medic prea târziu și din păcate nu s-a mai putut face nimic. Acum tratamentul este gratuit și nu se mai moare din așa ceva, așa că vă îndemn să vă testați, a spus Maria Cârneci.