Invatam sa gatim gustos cu Iuliana - Alba ca zapada

 

Ingrediente:

  • 2 oua,
  • 10 linguri de lapte,
  • 10 linguri de ulei,
  • 10 linguri de zahar,
  • o fiola esenta vanilie,
  • un plic zahar vanilat,
  • un plic mic de amoniac,
  • putina zeama lamaie( cateva picaturi),
  • faina cat cuprinde( aprox 550 gr)

Crema de vanilie:

  • 100 grame de amidon,
  • 1 litru de lapte,
  • 200 ml de smantana lichida frisca,
  • 150 grame de zahar,
  • 4 galbenusuri,
  • un plic zahar vanilat,
  • o fiola esenta vanilie,
  • 100 grame de unt 82 %grasime.

Pentru ornat - nuca de cocos.

Mod de preparare foi:

Punem intr-un bol incapator cele 2 oua, laptele, uleiul, zaharul, amoniacul stins cu cateva picaturi de lamaie si amestecam bine cu un tel pana se dizolva tot zaharul. Incepem sa punem din faina putin cate putin. Cand incepe sa se ingroase, il framantam cu mana. Punem si esenta si framantat iar putin. Luam o tava normala de aragaz si decupam dupa spatele ei hartia de copt . Facem 3 parti. Impartim aluatul in 3 parti egale. Intindem prima parte din aluat pe prima folie si o coacem pe spatele tavii in cuptorul incins pana capata culoarea aurie. Trebuie sa fim foarte atente sa nu se arda. De aceea este bine sa le pregatim pe toate 3 inainte de a le coace. Dupa ce am terminat de copt, indepartam foile cu grija, sunt foarte casante.

Pregatim crema:

Punem intr-o craticioara cu fundul dublu amidonul, zaharul, galbenusurile, zaharul vanilat, putin lapte ai amestecam cu un tel. Punem si laptele ramas si dam la foc mic amestecand mereu sa nu se lipeasca. Cand crema se ingroasa, inchidem focul si punem untul si esenta. O lasam sa se raceasca putin. Batem frisca, pe care o incorporam in crema de vanilie. Amestecam bine. Impartim crema in 3 parti, aproximativ egale. Punem pe o tava o folie de plastic. Asezam prima foaie si adaugam prima parte de crema. A doua foaie, presam putin cu grija si punem a doua parte de crema. La fel cu ultima foaie si ultima parte de crema.

Presaram din belsug cu nuca de cocos. Invelim cu o folie de plastic si deasupra punem un tocator si o punga de 1 kg de zahar, faina, ce are fiecare. Este nevoie de putina greutate pentru se inmuia foile bine si pentru a fi drepte. Lasam peste noapte la rece. Dimineata, indepartam totul si taiem marginile.

O puteti portiona cum doriti. Succes!

 

                                                                                           Redactor: Iuliana Chitoi