Învățam să gătim gustos cu Iuliana!

Prăjitură Fanta

Pentru blat avem nevoie de:

  • 5 ouă
  • 200 grame de zahăr
  • 150 grame de făină
  • un plic de zahăr vanilat
  • un plic de praf de copt
  • 40 ml ulei
  • 40 grame cacao

Pentru cremă de vanilie avem nevoie de:

  • 1 litru de lapte
  • 2 gălbenușuri
  • 150 grame de zahăr
  • un plic zahăr vanilat
  • o esența vanilie
  • 100 grame de amidon
  • 100 de grame de unt

Pentru cremă de unt cu mascarpone avem nevoie de:

  • 250 grame de unt moale
  • 250 grame de mascarpone
  • 150 grame de zahăr pudra
  • o esența vanilie

Iar pentru glazură de portocale:

  • 300 ml suc portocale (eu am stors 1 kg de portocale)
  • 50 grame amidon
  • 100 grame de zahăr

Mod de preparare

Mixam cele 5 ouă cu zahărul până iese o cremă. Adăugăm zahărul vanilat, esența de vanilie, cacao, făină în ploaie și praful de copt. Amestecăm ușor cu o spatulă.

Tapetăm o tavă cu hârtie de copt și coacem blatul la foc mic. Cuptorul să fie încins înainte. Putem face testul cu scobitoarea apoi îl lăsăm să se răcorească.

Separat pregătim cremă de vanilie: punem într-o cratiță amidonul, zahărul, cele 2 gălbenușuri, și puțin lapte. Amestecăm cu un tel. Adăugăm restul de lapte și esența. Punem pe foc mic și amestecăm până începe să se lege. Dăm la o parte și adăugăm untul. O lăsăm să se răcească puțin. Puteți adaugă și frișcă bătută în cremă.

Cremă de unt cu mascarpone: mixam untul moale cu zahărul pudra. Adăugăm mascarpone și esența de vanilie. Lăsăm un pic la rece.

Glazură de portocale: punem într-o crăticioară cu fundul dublu sucul de portocale, amidonul și zahărul la foc mic, amestecând până începe să se lege. Lăsăm un pic să se răcorească.

Asamblare prăjitură Fanta 

Tăiem blatul în două părți egale. Peste prima foaie punem jumătate din cremă se vanilie. Nivelam bine. Punem a două foaie. Amestecăm cea mai rămas din cremă de vanilie cu cea de unt și mascarpone. O punem peste foaia de blat și nivelam bine. Adăugăm glazură de portocale și o nivelam cu un cuțit de jur împrejur. Eu am folosit o formă de tort cu diametrul de 24 cm. O lăsăm la rece peste noapte. A două zi îndepărtăm inelul formei.

Succes și spor la gătit!

                                                                         Redactor: Iuliana Chitoi