Învățăm să gătim gustos cu Iuliana - Prăjitura Sultanului

 

 

Ingrediente pentru blatul de cacao

- 10 ouă,

- 50 gr cacao,

- 100 gr zahar,

- un plic zahar vanilat,

- un plic praf de copt,

- o fiola esență rom,

- 30 gr amidon,

- 30 gr faină,

- 100 gr alune măcinate,

- 50 gr unt topit 82 % grăsime

Ingrediente pentru prima cremă:

  • 100 gr ciocolată neagra,
  • 50 gr ciocolată cu lapte( eu am folosit shogetten și poiana),
  • 300 ml frișcă lichida,
  • 180 gr alune măcinate.

Ingrediente pentru cea de-a doua cremă:

  • 1 litru lapte,
  • 4 gălbenușuri,
  • un plic zahar vanilat,
  • 50 gr unt 82 % grăsime,
  • o fiola esență vanilie,
  • 100 gr zahăr,
  • 100 gr amidon,
  • 5 foi gelatina,
  • 100 gr alune măcinate

Ingrediente pentru cea de-a treia cremă:

- 200 gr ciocolată neagră,

- 300 ml frișcă lichidă.

Pentru ornat folosiți ciocolată neagră, rasă, sau fulgi de ciocolată. Pentru însiropat cafea îndulcită sau câteva linguri de coniac.

Mod de preparare blat: separăm ouăle (doar 7). Cele 7 albusuri le batem spuma cu un praf de sare. Amestecăm făina cu amidonul, praful de copt, cacao, untul topit și le mixăm cu cele 3 ouă întregi și cele 7 gălbenușuri. Adăugăm esență de rom. Tapetăm o tavă 25/ 35 cm cu ulei ca să se fixeze bine hârtia de copt. Încingem cuptorul și coacem la foc mic până o scobitoare iese curată sau blatul este ferm. Îl lăsăm să se răcească, după care îl tăiem în două părți egale. Însiropăm primul blat cu cafea îndulcită.

Preparare cremă 1: batem frișca. Topim ciocolată pe baie de aburi. Măcinăm alunele. Adăugăm peste frișcă ciocolata și alunele. Amestecăm bine.

Preparare crema 2:  într-o crăticioară cu fundul dublu punem amidonul, gălbenușurile, zahărul, puțin lapte și amestecăm bine. Adăugăm și restul de lapte și punem la foc mic, până începe crema să se lege. O lăsăm să se răcească și un sfert din ea o adăugăm peste crema 1 de ciocolată. Peste crema de vanilie punem alunele măcinate și 5 foi de gelatina care au stat la înmuiat 5 minute în apă rece.

Preparare crema 3: punem frișca lichidă să ajungă la punctul de fierbere, după care o adăugăm peste ciocolata ruptă bucățele. Amestecăm bine, o lăsăm jumătate de oră la rece. O mixăm.

Asamblare prăjitură: însiropăm primul blat cu cafea. Adăugăm crema 1. Nivelăm frumos cu o spatula. Adăugăm al doilea blat. Însiropăm puțin cu cafeaua rămasă. Adăugăm crema 2. Nivelăm frumos. Dăm la rece 1 oră, să se întărească crema. După o oră, adăugăm peste și crema 3. Nivelăm frumos și cu grijă. Putem orna cu ciocolată neagră rasă. Lăsăm la rece peste noapte.

UN MIC SFAT: a doua zi după ce o porționati, să o mai lăsați câteva ore în frigider. Ea își schimbă și mai mult gustul. Aerul rece intră mai bine printre ele. Este un pic de muncă... însă se merită. Mult succes!