Alegeri europarlamentare 2019! În Brăila, PSD are o problemă reală! Popularitatea primarului pusă la îndoială!

 

 

În Brăila, campania alegerilor europarlamentare s-a desfășurat în condiții normale, cu ceva mai multă mobilizare din partea partidelor de dreapta, dar și a Partidului Pro România.

La câteva ore de la închiderea urnelor, sondajele arată că ”Brăila este un oraș PSD-ist”, cum spunea chiar candidatul Carmelia Dragomir. În județ clasamentul arată că PSD ocupă primul loc, la doar câteva mii de voturi de Pro România. Locul trei este ocupat de Partidul Național Liberal, urmat de alianța USR - Plus.

Până la ora actuală însă, diferența este mult mai mică între PSD și Pro România, la nivelul municipiului, lucru deloc confortabil pentru primarul Marian Dragomir.

 

PSD se clatină în Brăila

În PSD, ca și în celelalte partide din această cursă, au existat și persoane care ”au făcut pluta” și care cel mai probabil vor fi sancționate pentru lipsa de implicare. Cu toate astea nu trebuie să ignorăm faptul că Partidul Social Democrat are un electorat foarte bine conturat, și chiar dacă o parte din ei nu știu că au votat pentru alegerea europarlamentarilor, au ridicat totuși buletinele la referendum.

Eu personal am fost convinsă că PSD va câștiga alegerile în Brăila, dar semnalele erau că scorul lor va fi unul mult mai mare. În niciun caz nu existau sondaje care să arate PSD la egalitate cu Pro România, ținând cont de faptul că partidul condus de Victor Ponta este la primul examen electoral.

În ceea ce privește campania dusă de PSD, aceasta s-a bazat pe realizările primarului și a președintelui de CJ, plus o mână de miniștri, care s-au perindat pentru a susține o cauză comună în zona noastră.

Faptul că Pro România ”îi suflă în ceafă” primarului Dragomir ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru PSD, care ar trebui să țină cont de faptul că realizările locale nu au contat în fața imaginii create de liderul suprem.

 

Pro România a făcut istorie, în Brăila, la aceste alegeri

După cum spuneam, un partid, care a împlinit un anișor, a reușit să destabilizeze dinozaurul PSD. În doar o lună de campanie, Mihai Tudose și Emilia Meiroșu au reușit să convingă social-democrații nemulțumiți de imaginea PSD-ului să le acorde votul de încredere.

Pro România se află pe un trend ascendent, iar eșecul PSD-ului la aceste alegeri va contura forma cu care pe viitor, Pro România va merge în alegerile prezidențiale, locale și parlamentare.

Pentru ei, alegerile europarlamentare, chiar dacă nu au îndeplinit așteptările, au reprezentat un prim examen electoral pe care l-au trecut.

Campania Pro România s-a bazat pe realizările Guvernului Ponta, cele ale Guvernului Tudose, dar și pe implicarea de care a dat dovadă comisarul european Corina Crețu.

Pro România a dus o campanie curată, așa cum au susținut liderii partidului, încă de la început, mesajul lor fiind unul pro-european.

 

PNL –un scor bun, cu șanse reale la alegerile locale

Ținând cont de faptul că trendul #rezist a făcut ravagii în eșicherul drept, PNL s-a bucurat la nivel național de imaginea unui președinte pro-european, în persoana lui Klaus Iohannis, alături de ”locomotiva” campaniei, Rareș Bogdan.

Părerea mea personală este că PNL Brăila poate mai mult și cu siguranță vor face mai mult, dacă cei doi lideri ai organizației locale vor fi susținuți, în primul rând, din interiorul partidului.

Într-un ”oraș PSD-ist”, scorul Partidului Național Liberal, de peste 20%, adunat cu cel al USR+Plus de peste 13%, arată că opziția a câștigat alegerile.

Asta dacă nu luăm în considerare scorul obținut de Pro România, care adunat la cel al PSD-ului, se duce la aproximativ 45% din voturi care merg pe partea stângă.

Mesajul PNL-ului în această campanie, a fost acela de a susține construirea unui spital regional Brăila-Galați. Acum, când tragem linie și vedem că PNL va trimite cei mai mulți europarlamentari la Bruxelles, este posibil ca acest vis să devină realitate.

 

Scorul USR Plus în Brăila – după muncă și răsplată!

Dacă în alte orașe, unde sunt centre universitare, iar toți locuitorii au cel puțin un telefon smart și pagină de facebook, USR+ a dat lovitura, în Brăila, există o parte a electoratuui care încă mai ”caută trandahirii”. Votul acestora nu poți să-l schimbi când te duci îmbrăcat ca un hipster și le spui cuvinte ”care îi ia cu durere de cap”.

Fiecare localitate este diferită, iar în politică, ca să convingi oamenii că tu ești cel care le poate oferi ceea ce își doresc, trebuie să-ți modifici în permanență discursul, astfel încât mesajul tău să poată să ajungă către toate categoriile sociale și de vârstă.

Nu poți să-i condamni pe alegători că nu te-au votat, sau să-i acuzi că nu au fost interesați. Este de datoria fiecărui politician, să se facă înțeles.

Campania USR+ s-a desfășurat în cea mai mare parte în mediul online, iar asta s-a simțit atât la urne, unde au votat foarte mulți tineri, dar și la scorurile venite din diaspora.