Atenție brăileni! Fenomene meteo extreme în județ!

 

 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru judeţul Brăila o informare meteorologică, o atenţionare meteorologică COD GALBEN şi o avertizare meteorologică COD PORTOCALIU, astfel:

  1. Informare meteorologică: în intervalul 25 iunie, ora 11.00 – 27 iunie, ora 20.00, vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic accentuat după-amiaza, când pe arii relativ extinse în zonele de câmpie şi podiş indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Joi (27 iunie) în zonele joase de relief, vremea va deveni caniculară.
  2. Atenţionare meteorologică COD GALBEN: în intervalul 25 iunie, ora 11.00 – 25 iunie, ora 23.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25...30 l/mp.
  3. Avertizare meteorologică COD PORTOCALIU: în intervalul 25 iunie, ora 13.00 – 25 iunie, ora 23.00, vor fi perioade cu intensificări ale vântului cu viteze la rafală, în general, de 80...90 km/h, vijelii, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 40 l/mp şi izolat 50...60 l/mp.

Având în vedere fenomenele meteorologice prognozate, în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din 25.06.2019, s-a  dispus a fi luate următoarele măsuri:

- obligativitatea înfiinţării serviciului de permanenţă la sediul primăriei;

- întrunirea membrilor CLSU în şedinţă extraordinară pentru stabilirea măsurilor preventive şi pregătirea acţiunilor de intervenţie, dacă situaţia o va impune;

- intensificarea acţiunilor de informare a populaţiei de către membrii SVSU asupra fenomenelor meteorologice prognozate şi pregătirea personalului SVSU pentru intervenţie;

- verificarea tehnicii specifice şi a stocurilor de materiale necesare pentru prevenirea şi intervenţia cu utilajele din dotare;

- verificarea şi menţinerea în stare de funcţionare a mijloacelor de înştiinţare-alarmare, de comunicaţii şi informatică aflate în dotare pentru asigurarea fluxului informaţional-decizional;

- monitorizarea situaţiei privind starea căilor de comunicaţii, infrastructura de transport, energie şi alte utilităţi publice;

- luarea tuturor măsurilor de protecţie a persoanelor şi bunurilor împotriva efectelor provocate desprinderea sau căderea unor elemente din infrastructura de construcţii, precum şi ca urmare a ruperii şi prăbuşirii de arbori;

- monitorizarea evoluţiei fenomenelor meteorologice prognozate, pentru a putea interveni în timp util la apariţia unor situaţii de urgenţă.

Cota fluviului Dunărea la Brăila, astăzi 25.06.2019, este de 552 cm, în scădere cu 14 cm față de ieri și sunt prognozate scăderi pentru perioada următoare. Cotele râuri interioare sunt sub cota de atenție, cu tendințe de scădere.

În contextul celor prezentate, la nivelul ISU Brăila s-a activat grupa operativă a inspectoratului.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brăila monitorizează situația operativă prin dispeceratul inspectoratului și prin intermediul autorităților publice locale, unde s-a organizat serviciul de permanență.

Efectivele de pompieri militari și voluntari, precum și comitetele locale pentru situații de urgență sunt pregătite să gestioneze eventualele situații de urgență ce pot apărea.

 

Măsuri de comportare în cazul vântului puternic, cu aspect tornadic!

 

Pe durata manifestării vântului puternic, recomandăm populației să se adăpostească în imobile sau spații închise, care le asigură protecția.

În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele și să identificați un spațiu care garantează protecția.

Dacă vă aflați în autovehicul, trebuie să vă îndepărați, pe cât este posibil, de zona în care vântul suflă cu putere. De asemenea, trebuie să rămâneți în interiorul autovehiculului și să purtați centura de siguranță.

Nu în ultimul rând, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.