Cele mai recente statistici arată că, în România, cele mai mari salarii s-au înregistrat, în ultima perioadă, în București-Ilfov, Cluj și Timiș, la coada clasamentului aflându-se Vrancea, Vaslui și Dolj.
Concret, zona București-Ilfov se află în continuare pe primul loc în topul celor mai bine plătite regiuni ale țării, cu un venit mediu lunar de 4.500 lei net, în timp ce județele Timiș și Cluj vin puternic din urmă, cu salarii medii nete de 3.500 lei.
La polul opus, cele mai mici salarii din România sunt în județele Vrancea, Vaslui și Dolj, unde veniturile au fost de puțin peste 2.500 lei net.
Raportul mai arată că județele cu cele mai mari venituri salariale sunt și cele în care candidații manifestă cel mai mare interes pentru salarii transparente, în timp ce locuitorii județelor Mehedinți, Teleorman și Giurgiu sunt cel mai puțin interesați de a afla câștigurile de pe piață.
Dacă ești din Brăila, de exemplu, atunci trebuie să știi că orașul e aproape de coada clasamentului, în ceea ce privește veniturile provenite din salarii. Astfel, conform Direcției Regionale de Statistică Brăila (DRS), câștigul salarial mediu nominal brut realizat în luna aprilie 2021, la Brăila, a fost de 4.469 lei, iar cel net de 2.696 lei.
În aceeași perioadă (aprilie 2021), la nivel național, câștigul salarial mediu nominal brut realizat a fost de 5.804 lei, iar cel net de 3.561 lei.
“În agricultură, silvicultură și pescuit, câștigul salarial mediu nominal brut al brăilenilor a fost de 4.568 lei, cu 0,2% mai mare decât cel realizat la nivel național (4.557 lei). În industrie și construcții, câștigul mediu nominal brut a fost de 4.059 lei, cu 20,4% mai mic decât cel realizat la nivel național (5099 lei)”, precizează surse din cadrul direcției, citează presa locală.
Dar ce locuri de muncă în Brăila pot găsi cei aflați în căutarea unui job? Există oferte de muncă pentru șoferi, instalatori de aer condiționat, asistenți medicali, electricieni, mecanici, stivuitoriști, operatori de date, cosmeticiene, paznici, frigotehniști, muncitori în construcții, lucrători comerciali etc.
Sunt și joburi remote, ce pot fi făcute de acasă – customer support with french and english -, dar și locuri de muncă part-time pentru pensionari – închiriere ambarcațiuni de agrement -, dar și multe oferte pentru cei care doresc să lucreze în străinătate, fie că e vorba despre șoferi, lucrători în agricultură, instalatori și lăcătuși. Salariile pentru aceștia variază între 2000 – 3000 de euro.
Sigur, după cum am văzut deja, în țară, respectiv în Brăila, nici gând să se atingă astfel de salarii. Una dintre explicații, dar departe de a fi singura, este și lipsa de interes a angajaților. Statisticile arată că românii sunt pe ultimul loc în Uniunea Europeană atunci când vine vorba de participarea la cursuri de învățare pe tot parcursul vieții.
Doar 1% dintre cei cu vârsta între 25 și 65 de ani se înscriu la facultate sau alte forme de învățământ, arată PRO TV.
Țările nordice sunt fruntașe în acest clasament. În Suedia și Finlanda, de exemplu, peste 25% din populație învață constant întreaga viață. E ceva împământenit în cultura țărilor, deja de generații.
La noi astfel de cazuri sunt foarte puține. Iar cei care continuă să studieze în cadru organizat se înscriu de cele mai multe ori la cursuri de master, pentru că vor să ajungă în posturi de conducere.
„Dacă respectiva companie vine cu astfel de inițiative, sunt cumva forțați să participe la cursuri sau la traininguri, altfel poate fi mai dificil. Doar dacă au motivația să promoveze în plan profesional, sau să aibă acces la un job mai complex, mai bine plătit”, explică pentru sursa citată Ana Zafiu, specialist HR.
Universitățile au totuși programe de studiu pentru cei care vor să mai facă școală, chiar dacă nu mai sunt la vremea studenției. Dintre cei care aleg să studieze la maturitate, mulți optează pentru domeniul IT, bine plătit și cu perspective frumoase pentru viitor.
„Cererea la informatică și la programe specifice de informatică este extrem de mare. De exemplu, la licență avem peste 185 de studenți de peste 50 de ani. De asemenea, la programele de master avem peste 200 de studenți de peste 50 de ani și aproape 900 de studenți de peste 40 de ani”, a declarat Marian Preda, Rectorul Universității din București.
Anul trecut, în toată țara, puțin peste 3.000 de oameni de peste 40 de ani au absolvit, cu diplomă, o facultate.
Nu e obligatoriu însă să faci o facultate, cu toți anii de studiu pe care îi presupune. Există și cursuri de scurtă durată, unde se eliberează diplomă, iar CV-ul are numai de câștigat, fapt ce se va reflecta și la salariu.
Nici absolvenți de facultate nu avem prea mulți. Iată de ce
Lipsa profesorilor din învăţământul universitar este o problemă care are impact direct asupra numărului de absolvenţi creaţi de o universitate. În lipsa suplimentării numărului de cadre didactice, facultăţile din România nu vor putea depăşi pragul actual de absolvenţi pe care îi oferă, care nu este unul foarte mare.
„Trebuie să ne uităm la învăţământul superior şi (…) cum putem să creştem. Aici lucrurile sunt clare. Deci avem această lipsă de profesori care nu ne permite să creştem numărul de locuri şi în consecinţă nici numărul de absolvenţi nu creşte spectaculos”, a declarat Radu Gramatovici pentru Ziarul Financiar.
În această situaţie, statul român ar putea avea un cuvânt de spus, prin crearea unor facilităţi destinate viitorilor profesori universitari, ce ar putea face catedra mult mai atractivă pentru aceştia.
„Statul ar putea să o ofere bonificaţii şi beneficii tinerilor care vor să intre ca profesori în învăţământul superior. Asta este singura singura soluţie care ar putea avea un efect în cascadă”, a mai declarat prorectorul.
Cele mai căutate facultăți din acest an
Totuși, care sunt facultățile unde tinerii se înghesuie? Informatica, medicina, construcțiile și arhitectura sunt cele mai căutate facultăți anul acesta. La Informatică au fost și nouă candidați pe loc.
După anul pandemiei, tinerii se pare că își doresc să aibă un job sigur în viitor. Universitățile de stat au scos zeci de mii de locuri la concurs pentru ei, însă anul acesta sunt mai puțini liceeni care au luat examenul de bacalaureat.
Universitatea Politehnică din Bucureşti pare să fie una dintre cele mai căutate anul acesta.