Există ceva mai plăcut într-o dimineață de weekend decât un turnuleț de „pancakes”, acele clătite americane groase și pufoase, împărțite cu somnoroșii casei? Puneți lângă ele o cafea, un pahar cu lapte sau cu suc de portocale și veți avea un început de zi vesel și delicios!
Câteva sfaturi pentru cele mai reușite „pancakes”:
- clătitele acestea ies foarte bine cu orice fel de iaurt;
- nu amestecați prea mult aluatul – folosiți un tel de mână cu care să bateți ouăle doar cât să le desfaceți și să le spumați foarte puțin. După ce puneți făina și praful de copt amestecați doar cât să o încorporați, nu mai mult! Dacă amestecați prea mult, clătitele nu vor mai fi pufoase, ci dense și gumate;
- lăsați aluatul să se odihnească 10 minute – în acest fel veți avea clătite moi și fragede;
- folosiți o tigaie antiaderentă – nu vrem să folosim prea mult ulei la aceste „pancakes” cu iaurt, așa că o tigaie cu înveliș antiaderent ne ajută mult;
- tigaia bine încinsă și focul mediu – pentru ca „pancakes”-urile să aibă timp să se coacă și în interior;
- întoarceți clătitele o singură dată – atunci când vedeți că marginile s-au rumenit și se desprind singure de tigaie. Dacă le întoarceți de mai multe ori de pe o parte pe alta se dezumflă și se întăresc;
- păstrați-le calde – dacă ați făcut clătitele mai devreme și e nevoie să le păstrați calde, așezați-le într-un vas termorezistent și păstrați-le în cuptorul încălzit la 90-100 de grade (treapta minimă la cuptoarele pe gaz);
- faceți doar atâtea clătite câte puteți mânca – „pancakes”-urile sunt bune proaspete, cât încă sunt ușor călduțe. După ce se răcesc nu mai au aceeași consistență. Dacă totuși ați făcut prea multe, le puteți păstra la frigider acoperite cu folie alimentară, iar înainte de servire le încălziți la microunde.