Fermierii români se tem că noile reguli pentru subvențiile agricole și plățile pe dezvoltare rurală care vor fi aplicate din 2023, odată cu noua politică agricolă comună, îi condamnă la faliment și înfometare. Mai multe asociații ale fermierilor din România urmăresc cu interes astăzi sesiunea plenară a Parlamentului European, unde se va discuta programul ”Farm to Fork”.
Deputatul PSD Nicu Niță este alături de fermieri și consideră că unele măsuri nu au în spate un studiu de impact punând în pericol agricultura din România.
”Mecanismele adecvate de sprijin financiar, pentru a susține și încuraja fermierii, trebuiau prezentate atașat strategiei F2F, ceea ce nu s-a întâmplat. Fermierii din România sunt deja afectați, inclusiv de pandemia COVID 2019, pentru care nu s-au găsit instrumente financiare adecvate de susținere. Este total inechitabil ca România să își reducă consumul de pesticide de 700 gr/ha s.a. cu 50%, când media UE este 2,4 kg și să fie competitivă cu un alt stat membru care are un consum mediu de 7 kg/ha s.a. și reduce consumul tot cu 50%. Aceste lucruri ne-au fost semnalate, printr-o scrisoare deschisă, de către Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Fermierul, din alt stat membru, va reuși să aibă o producție decentă cu 3.5 kg/ha s.a., dar nu putem spune același lucru despre un fermier din România, cu 350 gr/ha s.a. Aceeași situație îi vizează pe fermierii români și în ceea ce privește fertilizanții”, spune deputatul PSD, Nicu Niță.
În aceste zile se hotărăște soarta agriculturii Europene – pe data de 18 oct. 2021 va avea loc o sesiune plenară a Parlamentului European privind „FARM TO FORK”, în acest sens, ASOCIAȚIA „GRÂNARII – DĂ-TE PE BRAZDĂ” consideră că agricultura românească în ansamblul ei, cu atât mai mult cea din zona Moldovei, nu poate face față acestor rigori și că vom fi condamnați la faliment și înfometare.
”Suntem responsabili pentru ceea ce afirmăm, această idee fiind susținută și de cele mai importante organizații profesionale ale fermierilor din Uniunea Europeană (DECLARAȚIA COPA-COGECA SEMNATĂ DE CELE MAI IMPORTANTE STRUCTURI ASOCIATIVE ALE FERMIERILOR EUROPENI) și în acest sens, există deja state ale Uniunii Europene care au transmis către Parlamentul European poziții directe privind incapacitatea agriculturii din aceste țări de a face față măsurilor implementate prin strategia „FARM TO FORK”, se arată într-un comunicat al Asociației ”Grânarii – dă-te pe brazdă!”.