”Cărţile ne sunt prieteni statornici… Ne sunt sfetnici şi nu ne contrazic. Cărţile care ne plac sunt şi urne pline de amintiri”

În perioada 19 octombrie – 7 noiembrie 2021 Secția Împrumut de Carte pentru Adulți din cadrul Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila va organiza o expoziție documentară dedicată marelui scriitor Mihail Sadoveanu (5 nov. 1880 – 19 oct. 1961). Expoziția este realizată cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la moartea prozatorului și conține o serie de volume aflate în colecțiile bibliotecii.

Mihail Sadoveanu a fost un scriitor foarte apreciat, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic. Este unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, având o carieră care se întinde pe parcursul a cincizeci de ani. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova și despre natura României. De asemenea, a scris reportaje și pagini memorialistice.

Sadoveanu debutează publicistic în 1897 în revista bucureșteană “Dracu” cu schița “Domnișoara M” din Fălticeni, semnându-se Mihai din Pașcani. Colaborează începând din 1898 la “Viața nouă”, semnând o parte din scrieri și cu pseudonimul M. S. Cobuz. În 1904 își face debutul editorial cu patru volume: “Povestiri”, “Dureri înăbușite”, “Crâșma lui Moș Precu” și “Șoimii”.

Scrie și publică aproape o sută de volume, cele mai cunoscute fiind: “Neamul Șoimăreștilor”, “Dumbrava minunată”, “Țara de dincolo de negură”, “Împărăția apelor”, “Zodia Cancerului”, “Vremea Ducăi-Vodă”, “Baltagul”, “Creanga de aur”, “Locul unde nu s-a întâmplat nimic”, “Frații Jderi” și “Nicoară Potcoavă”.

Ocupă diverse funcții publice cum ar fi cea de inspector al Căminelor Culturale și director al Teatrului Național din Iași, iar în 1949 este ales președintele Uniunii Scriitorilor din România.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry