Astăzi 05.04.2022, în contextul celor mai noi modificări legislative menite să sprijine valul de imigranți generat de conflictul din Ucraina, reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, împreuna cu reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al Județului Brăila au participat la o întâlnire de lucru în vederea facilitării accesului refugiaților din Ucraina pe piața muncii din Județul Brăila.
A fost analizată legislația și procedurile impuse în domeniul imigrării coroborate cu acceptarea pe piața muncii a imigranților.
Totodată au fost discutate situațiile întâmpinate de cetățenii străini (ucraineni) beneficiari ai unei forme de protecție internațională sau cu drept de ședere în România, cu scopul de a-i sprijini și de a-i îndruma atât pe ei, cât și pe angajatorii acestora în demersurile legale pe care le-au de întreprins.
Subliniem faptul că toți cetățenii ucraineni care intră în România și doresc să se angajeze, o pot face fără nici un fel de aviz sau restricție, în aceleași condiții ca și cetățenii români, mai ales că și patronatele din România reclamă o lipsă a forței de muncă, nefiindu-le necesară obținerea de la misiunile diplomatice ale României în Ucraina a vizei de ședere în scop de muncă.
O.U.G. 20/2022 prevede ca încadrarea în muncă a cetățenilor ucraineni, care nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate necesare ocupării unui loc de muncă, se poate realiza pentru o perioadă de 12 luni cu posibilitatea de prelungire cu perioade de 6 luni pentru maximum 1 an. Încadrarea în muncă se realizează pe baza declarației pe proprie răspundere al cărei model este prevăzut în Anexa O.M.S.S. 301/2022. Sunt exceptate următoarele funcții: medic, dentist, farmacist, asistent medical, moașă, medic veterinar, arhitect.