Consilierul liberal Cătălin Canciu a revenit cu un comunicat de presă în care vorbește despre clădirea fostului CEC, cerând administrației locale să se implice în reabilitarea imobilului. Clădirea fost construită în jurul anului 1900, după un proiect al vestitului arhitect brăilean I. L Predinger, același care a proiectat Baia Comunității Israelite şi Palatul Agriculturii.
Construcția este impresionantă. Are forma literei U, cu o lungime a faţadelor cuprinsă între 30 şi 36 de metri. Suprafaţa terenului pe care se află fostul CEC este de 1.112 metri pătraţi, iar suprafaţa locuibilă de 760 metri pătraţi. În afara clădirii se află câteva anexe, construite mai recent. Potrivit datelor tehnice, clădirea principală are o înălţime de 17 metri, la cornişă.
”Sunt ani buni de când tot postez mizeria şi nepăsarea, care se găsesc la tot pasul în oraşul meu. Şi ieri am făcut la fel, trăgând un semnal de alarmă asupra dispariţiei patrimoniului local brăilean, un patrimoniu care “se topeşte” pe zi ce trece, iar locul lui nu este luat de nimic.
În timp ce istoria ne este îngropată bucată cu bucată, ascultăm uluiţi un individ fără viziune, care doar jigneşte şi vine permanent cu explicaţii utopice şi demagogice, de tipul conductelor prin care pot circula autovehicule.
Un alt exemplu care confirmă faptul că primarul Dragomir are un plan bine conturat de a transforma Brăila istorică într-un oraş fără identitate este reprezentat de ruina în care zace clădirea fostului CEC. Sunt aproximativ trei ani de zile de când Primăria a câştigat în instanţă dreptul de proprietate asupra acestei clădiri, dar starea ei este în continuare una jalnică. Singura diferenţă este reprezentată de un mesh care îi maschează urâţenia, că aşa îi place lui Dragomir să ascundă mizeria sub preş.
Cred în continuare că depinde de fiecare dintre noi ce se întâmplă cu Brăila şi că nu este posibil ca soarta unui oraş istoric să stea în puterea unui individ fără respect pentru istoria locală!”, a transmis consilierul local PNL, Cătălin Canciu, într-un comunicat de presă.
Între anii 2001-2019 Primăria Brăila a câștigat 9 procese în instanță pentru a obține dreptul de proprietate asupra imobilului. În tot acest timp nu s-au putut face investiții în consolidarea clădirii.