A întârziat două luni și aduce multe nemulțumiri! Bugetul de stat este în dezbatere publică!
Estimarea făcută, în cardul proiectului care stabilește bugetul de stat pe 2019, arată cheltuielile de personal în sumă de 102,5 miliarde lei (10% din PIB), iar cheltuielile cu investițiile sunt preconizate la 46,8 miliarde lei.
”Ceea ce se întâmplă astăzi, cu bugetul nu s-a mai întâmplat niciodată în analele Parlamentului, ca un Guvern sa nu vină în luna noiembrie, sau cel tarziu la începutul lunii decembrie, să-și prezinte bugetul pentru anul care urmează. Nu s-a mai întâmplat ca pentru un proiect de lege să nu convoci Parlamentul. Pentru anumite proiecte de legi se fac sesiuni extraordinare, pentru alte proiecte s-a prelungit sesiunea cu aproape 20 de zile. Au fost ani în care ne prindea dimineața în Parlament lucrând la buget, pentru că trebuia făcut. Instituțiile aveau nevoie, cele bugetare în primul rând.
Nu sțiu ce să facă. Vor veni salariile și sunt niște indicatori de acordare. Astăzi nu poate nicio instituție bugetară să dea unui cetățean salariu indexat. Nu poate, că nu are buget. Acest Guvern bulvearsează orice!” a declarat deputatul liberal Vasile Varga.
Proiectul, care s-a lăsat așteptat două luni de zile, va sta în dezbetere publică și urmează ca săptămâna aceasta, să fie adoptat de Guvern, şi, ulterior, trimis la Parlament.
Trei asociații din zona Moldovei: „Moldova vrea autostradă”, „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” și „Împreună pentru A8” au protestat, vineri, împotriva bugetului pe 2019 care nu include bani pentru realizarea autostrăzii A8, Iași – Tg.Neamț – Ditrău – Tg.Mureș.
Mai mult, purtătorul de cuvânt al CNAIR a declarat că din banii alocați nu se poate face nici măcar un kilometru de autostradă.
Ce prevede bugetul de stat 2019
Cele mai mari cheltuieli prevăzute în bugetul pe 2019 sunt următoarele:
- Cheltuieli de asistență socială: 109,8 miliarde lei (10,7% din PIB);
- Cheltuielile cu personalul: 102,5 miliarde de lei (10% din PIB);
- Cheltuielile cu investițiile: 46,8 miliarde de lei (4,57% din PIB)
- Cheltuielile cu bunuri și servicii: 46,5 miliarde de lei (4,5% din PIB);
- Cheltuielile cu dobânzile aferente datoriei publice: 13,5 miliarde de lei (1,3% din PIB)
Bugetele celor patru servicii de informații ale României sunt în creștere în acest an. Astfel, SRI, SIE, STS și SPP vor primi 3,61 miliarde de lei în 2019, cu 14% mai mult față de 2018.
În schimb, DNA și DIICOT pierd 6%, respectiv 13% din creditele bugetare acordate.
De asemenea, cultele religioase vor primi cu 33,86% mai puțini bani față de 2018. În acest an vor primi 141 milioane de lei, față de 213,2 milioane primite anul trecut.
În proiectul de buget pe anul 2019, Guvernul nu a trecut nici un leu pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului, finanțarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap și nici pentru drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizații lunare, lăsând finanțarea lor în seama autorităților locale.
Ce ministere pierd bani în 2019?
- Ministerul Energiei – 250 milioane lei, minus de 13%
- Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională – 261 milioane lei, minus de 20%
- Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat – 652,1 milioane lei, minus de 28,9%
- Ministerul Finanţelor Publice – Acţiuni Generale – 26,086 miliarde lei, minus de 1,3%