- Peste 1500 de copii și aproximativ 30 de asociații și cluburi sportive rămân în stradă după ce s-a constatat că este ilegală închirierea sălilor de sport, din cadrul unităților de învățământ, către acestea.
Legea ar fi în vigoare din decembrie 2021, însă abia acum, la începutul anului școlar 2022-2023, unitățile școlare din Brăila au reziliat contractele cu cluburile și asociațiile sportive.
Răspunsul Ministerului Educației nu lasă loc de interpretare: ”este interzis unităților de învățământ să desfășoare activități economice folosind spațiile pe care le dețin, schimbându-le destinația, activitate economică fiind considerată orice activitate care pentru care se încasează bani”.
Directorul CSM, Anamaria Ioniță Necoară, spune că în alte județe contractele se mențin, însă recunoaște că nu vede care ar fi chichița legislativă prin care aceste închirieri să fie legale.
Directorii unităților de învățământ exclud varianta de colaborare neremunerată cu asociațiile și cluburile sportive, fiind în imposibilitatea de a plăti utilitățile pentru aceste activități.
”Legea spune că orice activitatea economică înseamnă o schimbarea de destinație a sălii de sport. Deși, în sala de sport, ca să faci sport, nu trebuie să-și schimbe destinația. Pentru că faci același lucru, pentru care este prevăzută sala de sport(…)
De la 1 noiembrie, peste 1500 de copii, vor rămâne în stradă, nu vor mai face activitate sportivă”,
spune directorul CSM, Anamaria Ioniță Necoară.
Directorul Școlii nr. 4 din Brăila a făcut un memoriu către Ministerul Educației, iar răspunsul a fost clar: pentru orice activitate economică, chiar și de învățământ, desfășurată în unitățile de învățământ, trebuie schimbată destinația locației respective.
”Un deputat, sau un grup parlamentar, trebuie să ia cuvântul și să propună modificarea legislativă, dar noi vrem o soluție acum. Peste patru zile este 1 noiembrie și unii copii sunt în competiții sportive, în campionate naționale. Nu au unde să se ducă”,
spune Anamaria Ioniță Necoară.
Întrebată de sprijinul Partidului Național Liberal, pentru acest demers, directorul CSM spune că nu a reușit să vorbească cu președintele partidului, însă au mai avut discuții pe acest subiect.
”Discuții au mai fost și acum două luni de zile. Urma să se facă o echipă, să mergem cu doamna Meiroșu(Luntaru) și domnul Canciu la minister, să întrebăm exact despre ce este vorba sua cum o interpretează dânșii, pentru că, după cum o interpretăm noi, este clar că se oprește totul. Poate ei s-au gândit la altceva”,
spune directorul CSM Brăila.