Medicii vor să le fie recunoscute gărzile drept vechime în muncă!
Medicii şi asistenţii care au efectuat gărzi ar putea să beneficieze, la cerere, de pensionare înaintea vârstei standard, în cuantum direct proporţional cu numărul de ore de gardă efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani femeile şi de 60 de ani, bărbaţii. Modificarea legislativă este susţinută de deputatul PNL de Brăila, Antoneta Ioniţă, care spune că orele de gardă ar trebui recunoscute ca vechime în muncă, indiferent dacă acestea sunt prinse în norma de bază sau la norma prin cumul.
”Stresul, munca până la epuizare au dus, din păcate, la moartea unora dintre colegii noştri. Statisticile sunt triste: în România, 58 de medici au decedat în gardă în ultimii ani, la o vârstă medie de 51 de ani. Un medic epuizat poate greşi un diagnostic sau o terapie, cu efecte asupra pacienţilor. De aceea, considerăm că se impune recunoaşterea gărzilor ca vechime şi posibilitatea pensionării anticipate, în paralel cu atragerea tinerilor specialişti în sistem”, explică Antoneta Ioniţă.
Mai multe declarații în video:
Potrivit calculelor realizate de asociaţii profesionale, un medic care efectuează patru gărzi pe lună acumulează peste 2000 de gărzi în decursul activităţii, ceea ce echivalează cu 4000 de zile lucrătoare, adică aproximativ 15 ani de muncă neluaţi în calculul pensiei. Există, însă, specialităţi medicale deficitare, unde medicii şi asistentele sunt nevoiţi să facă un număr dublu de gărzi, ceea ce duce la apariţia sindromului de epuizare profesională, ceea ce poate pune în pericol calitatea actului medical.