Deputatul Antoneta Ioniță a sărit în ajutorul bolnavilor de Scleroză Multiplă!
În urma articolului ”Condamnați la <<trenul spre București>> doar pentru o rețetă! Mărturiile bolnavilor de SM”, publicat în data de 25 martie, comunitatea brăilenilor diagnosticați cu Scleroză Multiplă a devenit mai unită, mai puternică și dispusă să se lupte pentru drepturile ei.
La acest demers s-a alăturat și deputatul Partidului Național Liberal, membru în Comisia pentru sănătate şi familie, medicul Antoneta Ioniță.
”În calitate de parlamentar de Brăila, dar și de medic, doresc să vă supun atenției situația pacienților diagnosticați cu scleroză multiplă, o boală neurologică cronică, care afectează sistemul nervos central și provoacă dificultăţi în controlul muscular, în echilibru, tulburări de vedere şi ale functiilor mentale. De parcă această afecțiune nu ar fi suficientă, modul în care ministerul pe care îl conduceți înțelege să îi trateze pe acești oameni este unul greu de înțeles și de acceptat”, a atras atenția deputatul liberal.
În ciuda faptului că boala este extrem de agresivă, iar pacienții diagnosticați cu SM sunt condamnați pe viață, statul nu le întinde o mână de ajutor. Bolnavii, înscriși în Programul Național, din toată țara, sunt nevoiți, indiferent de starea în care se află, să meargă o dată la trei luni la București, doar pentru a primi rețeta pentru medicamentele necesare.
”Din discuțiile purtate cu mai mulți brăileni care suferă de scleroză multiplă știu că ei sunt supuși la un adevărat calvar, al drumurilor pe care trebuie să le facă o dată la trei luni, la București, pentru a-și putea primi tratamentul. Și nu este vorba doar despre pacienții din Brăila, ci despre toți bolnavii, din toată țara, înscriși în Programul Național de Tratament al Bolilor Neurologice. Dincolo de chinurile fizice pe care le provoacă un astfel de drum, care durează câteva ore bune, bolnavii reclamă inclusiv costurile pe care le suportă pentru transport, atât până la București, cât și de la tren la spital, dar și faptul că așa-zisa internare de o zi, care ar trebui să presupună un consult medical și analize nu se realizează nici măcar formal. Totul se rezumă doar la o rețetă pe care o asistentă le-o înmânează pacienților și numai lor, fiind exclusă prezența unui aparținător fără probleme de sănătate și pentru care drumul nu ar reprezenta o dificultate majoră. În plus, bolnavii de scleroză multiplă se plâng că, din cauza aglomerației, stau la cozi infernale și sunt tratați de personalul medical într-un mod disprețuitor”, a declarat deputatul Antoneta Ioniță.