Dăncilă dă vina pe comisarii europeni pentru lipsa de viziune a PSD-ului în atragerea de fonduri europene!
Premierul Viorica Dăncilă a declarat că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre portofoliul de comisar european, susţinând că persoana desemnată trebuie aleasă cu atenţie pentru că în trecut au fost comisari români care nu prea au ajutat ţara.
”Important este altceva: am avut două portofolii foarte importante pentru România, Agricultură și Dezvoltare Rurală și Politici Regionale, portofoliile care au alocate cele mai mare fonduri europene. Trebuie să fim atenți și pe cine trimitem la Bruxelles, pentru că este adevărat că trebuie să aibă o abordare imparțială, dar totuși este din România și trebuie să facă mai multe lucruri pentru România. Din păcate, nu am văzut până acum foarte mult cum au ajutat România comisarii pe care noi i-am trimis la Bruxelles. Este important să fie o persoană care să cunoască modul de lucru de la Bruxelles, să știe că acolo negocierea este foarte importantă și să folosească această negociere și în interesul României”, a declarat primul ministru Viorica Dăncilă, la Brăila.
În discuţiile purtate cu liderii europeni, premierul a negociat pentru România funcţia de comisar european pentru Transporturi. Favorit pentru nominalizare ar fi Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Alte portofolii europene luate în calcul de Guvern sunt Politica Regională şi Agenda Digitală, cu două nume-surpriză: Mircea Geoană şi Victor Negrescu.
Corina Creţu îi răspunde Vioricăi Dăncilă, după criticile aduse foştilor comisari europeni români: Nu am putut să scriu în locul Guvernului proiectele care nu există
Corina Creţu, fost comisar european pe Politică Regională, îi răspunde Vioricăi Dăncilă, care a criticat foştii comisari români pentru că nu au ajutat mai mult ţara, afirmând că nu a putut scrie proiectele în locul Guvernului.
“Pe întreg parcursul mandatului meu, eu una nu am putut uita ţara din care provin – iar Doamna Prim-Ministru ştie foarte bine eforturile pe care le-am depus pentru România, dar continuă în mod absolut gratuit campania de denigrare a mea începută de luni de zile.
Aşa cum sunt convinsă că ştiţi, am preluat mandatul cu o rată de absorbţie în cazul României, pentru perioada 2007-2014, de doar 58%, de aceea am creat Grupul de lucru pentru o mai bună implementare în care am inclus tarile cu o rata de absorbtie de sub 60% , în favoarea cărora am aprobat masuri exceptionale.
In cazul concret al Romaniei, acestea se refera inclusiv la fazarea a 40 de proiecte (care ar nu au fost realizate la timp si pentru care Romania ar fi trebuit sa dea banii inapoi), plus finanţarea a 16 proiecte retrospective (proiecte care erau realizate, dar pentru care statul român încă plătea credite), în valoare de aproximativ 1,3 miliarde EUR.
Iar prin aprobarea cofinanţării acestor proiecte cu bani europeni, bugetul României a fost degrevat de plata împrumuturilor către instituţiile financiare internaţionale. Aşadar, datorita acestor masuri, rata de absorbţie pentru perioada 2007-2014 a depasit 91%“, scrie Corina Creţu, pe Facebook.