Ca urmare a reclamației unui consumator referitoare la “imposibilitatea achiziționării unui preparat culinar listat în meniul unității, cât și atitudinea neadecvată manifestată de către operatorul economic” Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brăila a desfăşurat, în data de 15.05.2024, o acțiune operativă de control la Restaurantul “La Fenice” aparţinând SC Alessandro Fenice SRL, situat în Calea Călărașilor nr.1 ,construcția C1.
Pentru neregulilie constatate, comisarii CJPC Brăila au aplicat următoarele sancțiuni şi măsuri :
- 3 amenzi contravenționale în valoare de 8.000 lei;
- oprirea definitivă de la utilizarea în cadrul prestării serviciului de alimentație publică a 23 kg materii prime și produse finite nesigure în valoare totală de 1.600 lei și distrugera acestora printr-o firmă autorizată.
Abateri constatate:
- existența, în agregatele frigorifice, din blocul alimentar, şi în depozitul de alimente, a diferitelor materii prime şi produse finite cu data durabilităţii minimale depăşită;
- folosirea unor produse fără elemente de identificare şi caracterizare;
- utilizarea unor produse cu modificări organoleptice de aspect;
- folosirea unor produse pe suprafaţa cărora se aflau colonii de mucegai;
- utilizarea unor produse ce nu respectau temperatura de păstrare specificată de către producător;
- folosirea unui agregat de fierbere al pastelor făinoase, al cărui coșuri de fierbere aveau zone deteriorate, cu risc de contaminare a produselor finite cu corpuri străine
- lipsa monitorizării parametrilor de microclimat pentru materiile prime uscate și materiile prime refrigerate
- depozitarea necorespunzătoare, pe categorii, a materiilor prime, a materiilor auxiliare și a produselor finite
- utilizarea pentru depozitarea materiilor prime, auxiliare și a semifabricatelor, a ambalajelor provenite de la alte materii prime sau produse finite folosite
- folosirea unor materii prime, materiale auxiliare şi produse finite, în procesul tehnologic de fabricare al preparatelor culinare, fără a avea etichetă cu traducerea în limba romană a elementelor de identificare şi caracterizare
- existența informaţiilor obligatorii incomplete privind ingredientele componente, aditivii preparatelor culinare si declaraţia nutriţională a preparatelor din lista meniu.