Școala Gimnazială din Cireșu și-a început activitatea în ianuarie 1839 cu un număr de 12 elevi, avându-l ca învățător pe Mihai Musceleanu. În anul 1925 s-a mai construit o școală nouă cu două săli de clasă, iar în anul 1937 s-au mai înălțat încă două săli de clasă.
În anul 2022 a fost obținută autorizația ARACIP pentru un nou nivel profesional, motiv pentru care a fost schimbată si denumirea unității din Școala Gimnazială Cireșu în Școala Profesională ”Anastase Simu” Cireșu.
Pentru anul școlar 2023-2024, în Ghidul admiterii la liceu, publicat pe site-ul Inspectoratului școlar Județean Brăila, la capitolul învățământ dual figurează două clase de învățământ dual la Cireșu, pentru specializările ”agricultor culturi de câmp” (12 locuri) și ”mecanic agricol” (12 locuri), înființată la cererea fimei SC POPALEX SRL, firmă deținută de familia deputatului Alexandru Popa, președinte al PNL Brăila.
În mai 2023, Alexandru Popa spunea că va investi între 10.000 și 50.000 euro pentru ca acest proiect al învățământului dual în mediul rural să demareze, iar tinerii care urmează cursurile vor putea face practică chiar la firmele administrate de familia deputatului.
Cum a ajuns ”școala lui Popa” să fie decorată de președintele Iohannis? Propunerile sunt formal făcute de ministrul Educației, Ligia Deca (PNL). Deca este la al doilea mandat, înainte de octombrie 2022 fiind consilier prezidențial pe Educație al președintelui Klaus Iohannis.
Printre unitățile de învățământ decorate, din județul Brăila, se numără:
- Școala Profesională Viziru din comuna Viziru – Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Ofițer
- Colegiul Național „Ana Aslan” din municipiul Brăila – Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Cavaler
Totodată, președintele Klaus Iohannis a decorat două dintre cele mai importante licee din Sibiu, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” și Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, unități de învățământ care au o legătură personală cu președintele și cu soția sa, Carmen Iohannis. Ambele licee au primit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer, cea mai înaltă distincție prevăzută de acest ordin.
Un adevărat scandal în jurul Școlii Gimnaziale din Cireșu, după ce Popa s-a filmat alături de învățătoare, într-o sală de clasă, în plină campanie electorală
Șeful PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, fost candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brăila, a realizat o serie de materiale video, în școala și grădinița din Cireșu, în speranța că va schimba percepția alegătorilor față de imaginea de semidoct pe care și-a creat-o în ultimii ani.
În clip, educatoarea, fostă învățătoare a deputatului, are doar cuvinte de laudă pentru Alexandru Popa și nu omite(intenționat) să precizeze că acesta le-a fost alături ori de câte ori au avut nevoie de ceva: ”dotare, materiale”.
În aceeași serie de clipuri electorale mai apar, pe lângă fiica deputatului, un băiețel și o fetiță, care aleargă nestingheriți prin clasă, în timp ce educatoarea dădea interviuri pentru a-i spăla imaginea președintelui PNL Brăila.
La acel moment a fost sesizat Ministerul Educației și s-a demarat o anchetă internă la Inspectoratul Școlar Județean Brăila, instituție condusă la acea vreme de liberalul Cătălin Canciu.
Într-un interviu acordat către Edupedu.ro, Cătălin Canciu, fostul șef al Inspectoratului Școlar Județean Brăila, în încercarea de a-l scuza pe șeful său de partid, a spus că deputatul are un parteneriat cu școala prin firmele pe care le deține
”E vorba de școala natală din satul în care s-a născut și trăiește domnul deputat. De asemenea, firmele domnului deputat participă ca partener la ceea ce noi numim învățământ dual. Deci cu alte cuvinte are un parteneriat cu școala(…)E o prezentare biografică a deputatului nu promite nimic”, a declarat Canciu, citat de Edupedu.ro
Conform declarației de avere de pe site-ul Camerei Deputaților, Alexandru Popa, președintele PNL Brăila, nu deține acțiuni la nicio firmă.
Deși nu apare în declarația de avere, societatea POPALEX SRL există. Doar că aceasta este administrată de Toba Gigel, iar unic asociat și beneficiar este Rădița Popa, mama deputatului și soția primarului din comuna Cireșu.
Practic, firma soției primarului din comuna Cireșu face un contract cu Primăria și Școala, iar deputatul, deși nu apare în acte, spune că este asociat la această firmă și că va investi până la 50.000 de euro în acest proiect.
Cât despre meritele școlii din Cireșu, discursurile citite cu degetul, de la tribuna Camerei Deputaților, de către deputatul Alexandru Popa, vorbesc de la sine.