ExpoRomânia prezintă expoziția digitală ”Oameni, locuri și povești din Brăila secolului al XX-lea”, parte din seria de expoziții realizate pentru a ilustra varietatea materialelor puse gratuit la dispoziția publicului.
Expoziția despre Brăila poate fi vizitată AICI și cuprinde o serie de imagini selectate pentru a ilustra cele trei teme alese.
- Oameni: brăileni care au câștigat mașini la loz în plic în perioada comunistă.
- Locuri: Ceasul Public în ilustrate și vederi de-a lungul timpului.
- Povești: reclame la bănci și asigurări din Brăila în perioada interbelică.
Arhiva ExpoRomânia cuprinde 10.000 de imagini scanate din mai multe categorii tematice ce construiesc împreună o istorie vizuală unică a secolului al XX-lea.
Dacă în muzee vezi doar piese excepționale, fie prin unicitate, rolul lor în istorie sau deținător, ExpoRomânia este un muzeu al firescului, iar conținutul vizează viața oamenilor obișnuiți din ultima sută de ani. Oricine poate căuta imagini vechi cu localitatea sa, branduri folosite în trecut de familia sa și chiar fotografii cu membri defuncți ai familiei. Oricine poate, de asemenea, să contribuie la fișa de informații a fiecărui element de pe site.
Imaginile disponibile fac parte din mai multe categorii tematice, printre care:
- Reclame: O incursiune în arta publicitară de-a lungul secolului al XX-lea.
- Fotografii portret și generale: Imagini care surprind oameni și momente din viața cotidiană.
- Ilustrate și cărți poștale: Mărturii vizuale ale comunicării și peisajelor de odinioară.
- Materiale de propagandă: Documente esențiale pentru înțelegerea discursurilor și ideologiilor care au marcat epoci istorice.
- Acte: Documente administrative și personale care oferă o perspectivă asupra contextului social și politic.
- Reportaje și interviuri: Capturi de moment care surprind realitatea vremii și vocea oamenilor de atunci.
- Materiale diverse din periodice, publicații de epocă, diverse tipărituri.
Arhiva poate fi folosită de diferite categorii socio-profesionale – cercetători și istorici, studenți și profesori, pasionații de istorie și cultură, designeri și artiști, antreprenori.
Prin această inițiativă, ExpoRomânia.ro își propune să contribuie la păstrarea și promovarea patrimoniului cultural vizual, oferind publicului larg o fereastră spre trecutul recent și o mai bună înțelegere a acestuia.