După ce au validat pe repede-nainte, într-o ședință extraordinară, mandatul unui consilier AUR, căruia se pare că i s-a retras sprijinul politic, dar sursele noastre spun că ar fi fost ”cumpărat” de deputatul PNL Popa Alexandru, primarul comunei, Ana Cornelia Măcrineanu, a convocat o ședință de îndată pentru alegerea viceprimarului. Toate aceste ”manevre” se pare că au fost făcute pentru că PNL nu avea majoritatea în Consiliul Local, pentru a alege viceprimarul. Consilierul AUR l-ar fi ajutat pe deputatul Popa să-și ducă la capăt planul.
Menționăm faptul că viceprimarul este ales, prin vot secret, cu majoritate absolută, din rândul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor. Acesta nu poate fi ales într-o ședință de îndată.
Consilierii PSD nu au participat la acest atac la democrație, în semn de protest pentru modalitatea prin care PNL a ales să facă ”legea” în Viziru.
”Cu trei ore înainte de ședință, am depus documente la secretarul primăriei care motivează absența noastră. Ședința extraordinară a fost convocată cu puncte pe ordinea de zi care conțineau ilegalități evidente. Refuzăm să luăm parte la ședințe care încalcă cadrul legal și care, prin conținutul lor, pot dăuna intereselor cetățenilor din Viziru. Din lipsă de cvorum, ședința s-a închis, iar acest fapt ar trebui să vă determine să reflectați asupra priorităților administrative.
Depunerea jurământului de către un consilier într-o ședință închisă din lipsă de cvorum este TOTAL ILEGALĂ. Această acțiune nu respectă regulamentele și ridică serioase semne de întrebare asupra modului în care înțelegeți să administrați comuna”, au transmis consilierii locali PSD.
Abuzurile au continuat! La câteva ore după ce consilierul AUR a preluat mandatul, iar PNL avea în sfârșit majoritate, s-a convocat ședința de îndată pentru alegerea viceprimarului.
”Convocarea unei ședințe de îndată pentru alegerea viceprimarului reprezintă un abuz de procedură. Ședințele de îndată sunt rezervate exclusiv pentru situații de urgență sau dezastre naturale, ceea ce nu era cazul. Alegerea viceprimarului nu reprezintă o situație urgentă și considerăm această acțiune o deturnare a mecanismelor democratice. Este evident că această insistență pentru alegerea unui viceprimar apropiat dumneavoastră are ca scop protejarea intereselor personale și acoperirea neregulilor din primărie”, i-au atras atenția consilierii PSD, primarului Ana Cornelia Măcrineanu.
Mai mult, consilierii PSD au anunțat Prefectura Județului Brăila de abuzurile care s-au produs în cadrul Consiliului Local, pentru care vor face plângere la Parchet.
”Stimată doamnă primar, nu putem ignora faptul că demersurile dumneavoastră recente par a fi ghidate mai degrabă de interese personale și ale unor persoane care vă dirijează, decât de binele comunității. Modul în care insistați să impuneți un viceprimar apropiat dumneavoastră trădează o încercare disperată de a evita expunerea neregulilor din primărie.
Vă asigurăm că aceste abuzuri și ilegalități nu vor rămâne nesancționate. Vom continua să ne exercităm atribuțiile cu responsabilitate și transparență, punând întotdeauna pe primul loc interesele cetățenilor din Viziru. Totodată, vă invităm să reflectați asupra acțiunilor dumneavoastră și să prioritizați dialogul democratic și legalitatea”, au mai transmis consilierii locali PSD, din comuna Viziru.
Codul Administrativ spune, la Articolul 23, alin.4, că ”În caz de forţă majoră şi/sau de maximă urgenţă pentru rezolvarea intereselor locuitorilor comunei, ai oraşului sau ai municipiului/subdiviziunii administrativ-teritoriale ori în alte situaţii stabilite de regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului local, convocarea acestuia pentru şedinţa extraordinară, prin excepţie de la prevederile alin. (3) lit. b), se face de îndată”.
Ce căuta deputatul Alexandru Popa, președintele PNL Brăila, la masa consilierilor locali, în cadrul ședinței ilegal constituită?
Nu este pentru prima dată când deputatul Alexandru Popa dă buzna în cadrul ședințelor de Consiliu Local din comuna Viziru. De această dată nu a mai venit cu indivizi necunoscuți, ci cu alți liberali, printre care un avocat, un notar și un pensionar MAI.
Deputatul nu a fost un simplu observator ci a dirijat bunul mers al lucrurilor, în cadrul ședinței, astfel încât PNL să obțină și funcția de viceprimar.
Toate aceste eforturi, care nu au nimic în comun cu democrația, vor fi tranșate în instanță, singurul loc în care deputatul Popa nu își poate impune politica, pe care o promovează cu agresivitate.