Disciplina „Istoria comunismului din România” este obligatorie și se va preda începând cu anul școlar 2025 – 2026!

Programa își fixează că obiectiv principal să ofere elevilor posibilitatea de a cunoaște și a înțelege particularitățile regimului comunist din România, practicile și politica economică specifice regimului, impactul social și cultural avut de acesta asupra societății românești.

Programa școlară pentru disciplina „Istoria comunismului din România” a fost elaborată în conformitate cu prevederile art. 88 alin. (3) din Legea învățământului preuniversitar 198/2023, de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) din cadrul Ministerului Educației. În procesul de concepere și redactare a programei, CNPEE a colaborat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Institutul de Istorie „George Barițiu”, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, Academia Civică, reprezentanții facultăților de istorie din mai multe instituții de învățământ superior, Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucuresti, Colegiul Național Militar „D. Cantemir” din Breaza, Colegiul Național „C. Negruzzi” din Iași, Colegiul Național „C. Negri” din Galați, Colegiul Național „L. Rebreanu” din Bistrița, Colegiul Național din Iași, respectiv Colegiul Național „D. Cantemir” din Onești.

Studiul acestei discipline va asigura elevilor formarea unei perspective critice asupra regimului comunist și înțelegerea impactului său asupra societății, drepturilor individuale și economiei.

Conținuturile sunt structurate pe 13 domenii, organizate în baza criteriului cronologic, precum și tematic, cuprinzând o introducere în studiul regimurilor comuniste, urmată de temele în care sunt abordate noțiuni referitoare la sistemul politic din România (instituții de stat și de partid, politici represive și forme de opoziție și contestare), relații internaționale, aspecte privitoare la economie, structuri sociale și politici din domeniul educației, sănătății, culturii, Revoluția din decembrie 1989, memoria regimului comunist.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry