
Marți, 20 mai 2025, ora 11:00, la Teatrul Maria Filotti a avut loc Sesiunea extraordinară a Adunării generale a Filialei Județene Brăila a Asociației Comunelor din România, pentru alegerea Consiliului director și a cenzorului Filialei, pentru mandatul 2024 – 2028.
În urma dezbaterilor, au fost aleși 5 dintre cei 9 membri care fac parte din Consiliul director al Filialei Județene Brăila a Asociației Comunelor din România, locurile vacante urmând a se completa într-o viitoare sesiune a Adunării generale a filialei, astfel:

Stanca COMAN, primarul comunei Vădeni – președinte;
Dragoș-Ionuț MOCANU, primarul comunei Râmnicelu – prim-vicepreședinte;
Daniel DRĂGUȚ, primarul comunei Jirlău – vicepreședinte;
Teodora PUIA, primarul comunei Unirea – secretar general;
Ionuț-Daniel POSTOLACHE, primarul comunei Măxineni – membru;
Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, negru de supărare că a pierdut AcoR-ul, pentru încă un mandat
Deputatul Alexandru Popa, președinte al Partidului Național Liberal Brăila, a încercat să facă tot posibilul pentru a urca un primar liberal la conducerea AcoR. În comunele conduse de primari PSD, care nu dețin însă majoritatea în consiliile locale, PNL a bătut palma cu AUR și alte partide pentru a le scoate prin vot din AcoR. Popa urmărea astfel să-și consolideze voturile pentru a numi un primar liberal la conducerea AcoR.
Două dintre comunele conduse de primari PSD(Chiscani și Stăncuța) au fost excluse din AcoR, în mod nejustificat. Dacă această asociație ar fi fost atât de păguboasă de ce nu au ieșit primarii PNL din ea? De ce liberalii și A(i)UR-iții au scos doar comune PSD? Pentru că Popa spera să aibă suficiente voturi pentru a o înlătura pe Coman Stanca de la conducerea AcoR. Ghinion! Primarii PSD, din comunele excluse, au avut în continuare drept de vot! Și, ce să vedeți, au făcut toți scut în jurul primăriței din Vădeni.
Aceeași ”schemă” au încercat-o liberalii și în comuna Tudor Vladimirescu(condusă de Mircea Berteșteanu PSD), însă proiectul de excludere a comunei din AcoR a fost atacat în contencios administrativ.
Asociaţia Comunelor din România(AcoR) a fost înfiinţată în anul 1997, ca o asociaţie de autorităţi locale, având ca membri comunele din România. Asociaţia Comunelor din România a fost declarată ca fiind de utilitate publică prin Hotărârea Guvernului nr. 156 din 13 februarie 2008.
În 28 de ani, de la înființate, AcoR a reprezentat interesele comunelor în raporturile cu administraţia publică centrală, organizaţii neguvernamentale şi terţi de pe plan intern şi internaţional, a implementat strategii şi programe pentru stimularea dezvoltării sociale şi economice, echilibrate şi durabile a mediului rural, în vederea eliminării accelerate a diferenţelor de civilizaţie faţă de mediul urban și a atras investiţii prin crearea de parteneriate viabile între administraţia publică locală a comunelor, societatea civilă şi mediul de afaceri.

