FOTO: Vezi aici ce salarii au soferii Braicar!
Cu totii am avut pe buze aceeasi intrebare, in doua zile de protest, in care niciun mijloc de transport in comun nu si-a facut treaba in municipiul Braila: care este salariul unui sofer?
Ei bine, conducerea societatii care a incercat prin toate mijloacele rezonabile sa impiedice greva de avertisment, a decis sa faca public mai multe fluturase de salarii ale angajatilor, pastrand conform legii, anonimatul acestora.
Dupa cum puteti vedea in imaginile atasate, salariul BRUT al unui sofer Braicar ajunge si la suma de 5363 lei, in conditiile in care in Braila exista o majoritate a populatiei care traieste cu un salariu minim pe economie, fara tichete de masa.
In mana, un sofer Braicar ia 1942 de lei, cu un avans de 720 de lei, plus prime care variaza in functie de orele muncite, plus tichete de masa care ajung la 285 de lei pe luna, un tichet avand valoarea de 15 lei. Intrebarea fireasca, in urma acestor noi informatii este: se justifica sau nu blocarea transportului in comun si greva spontana, pe care acestia intentioneaza sa o duca la nesfarsit?
Un alt aspect care pare rupt din filme pentru copii este faptul ca Sindicatul, dintr-o data s-a spalat pe maini de aceasta greva.
“Am solicitat Sindicatului reprezentativ incetarea de urgenta a grevei incepute la data de 24 mai – 2018, dar prin raspunsul formulat acesta s-a delimitat de actiunea salariatilor invocand faptul ca responsabilitatea Sindicatului se opreste la momentul emiterii deciziei Tribunalului Braila”, ne spune Cornel Sandulescu, directorul Braicar.
Sa intelegem ca oamenii aia care protesteaza, in loc sa isi faca traseele nu au fost informati de faptul ca Sindicatul nu sustine greva lor spontana? Pentru ca mi se pare ireal sa risti un salariu de 2500 si ceva de lei pe luna ( plus tichete, plus bilete ) si sa-l chemi pe primar la discutii, in conditiile in care stii foarte bine ca el este plecat din tara.
Mai devreme, sau mai tarziu, lucrurile se vor aseza, insa cei care au avut cu adevarat de suferit au fost brailenii, beneficiari ai transportului in comun, cei care si-au CUMPARAT abonamente, elevii care nu au putut ajunge la cursuri, persoanele care au intarziat la munca, la spital, la intalniri. In lumina noilor informatii, ei sunt cei care ar trebui sa protesteze!