Cu excepția Colegiului Național Nicolae Bălcescu, unde Consiliul de Administrație a luat decizia de a începe cursurile exclusiv online, toate celelalte unități de învățământ din municipiu vor începe anul școlar pe scenariul ”galben” , care prevede ca o parte din elevi să fie prezenți efectiv la cursuri, iar ceilalți să participe online.
În județ, școala gimnazială Viziru și Liceul Teoretic George Vâlsan din Făurei, vor începe cursurile pe scenariul ”roșu” , care presupune desfășurarea orelor doar în sistem online.
Pe scenariul ”galben” , cu sistem prin care o parte din elevi să fie prezenti la cursuri iar cealaltă parte să participle online, sunt unitățile școlare din: Dudești, Drogu (inclusiv grădinița din Zamfirești), cele două licee din orașul Ianca, Liceul Nicolae Titulescu din Însurăței, școala din Lanurile, grădinița din Băndoiu (comuna Mărașu), școala și Grădinița din satul Țăcău (comuna Mărașu), liceul Matei Basarab din Măxineni, școala din Mircea Vodă, Roșiori, Salcia Tudor, Surdila Găiseanca, Tudor Vladimirescu, Tufești, Valea Cânepii și Baldovinești.
Celelalte unități școlare din județul Brăila vor funcționa pe scenariul ”verde” ceea ce presupune că toți elevii vor fi prezenți la cursuri.
Scenariul ”galben” , presupune : ”Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție”.
Conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar au obligaţia implementării acţiunilor şi măsurilor de prevenire şi combatere a infectării cu virusul SARS-CoV-2 şi de organizare şi desfăşurare a activităţilor didactice, de predare şi instruire în noul context epidemiologic, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Măsurile și acțiunile de prevenire și combatere a infectării cu virusul SARS-CoV-2 și anume: termometrizarea elevilor, a cadrelor didactice și a personalului auxiliar, dezinfecție, asigurarea circuitelor separate de intrare/ieșire, măști de protecție, viziere (opțional), distanțare fizică/sanitară, educație sanitară în clasă etc. sunt în sarcina unităţilor de învăţământ.
Hotărârile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila privind scenariul de funcţionare, pe parcursul anului şcolar, se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, în funcție de rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la 1.000 de locuitori.