Investitii Regio in mijloace de transport moderne
Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri, 8 iunie, o ordonanta de urgenta privind stabilirea unor masuri de crestere a absorbtiei fondurilor europene in contextul in care, pentru anul 2019, este necesara atingerea unei tinte minime de realizat la nivelul Programului Operational Regional 2014-2020 si tinand cont de faptul ca, mobilitatea urbana reprezinta una dintre principalele provocari, la care trebuie sa raspunda orasele din Romania, in contextul procesului de dezvoltare urbana durabila.
Ordonanta stabileste cadrul institutional pentru participarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) la pregatirea si implementarea unor proiecte, in parteneriat cu autoritatile publice locale, ce au ca obiect dotarea unitatilor administrativ-teritoriale cu mijloace de transport. Este vorba despre tramvaie, troleibuze, autobuze electrice, inclusiv puncte de reincarcare si alte echipamente, utilizate pentru prestarea serviciului de transport public local si de autobuze scolare de tip Euro 6, utilizate pentru transportul elevilor din invatamantul preuniversitar de stat.
Proiectele vor fi finantate cu fonduri din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020 si se vor implementa in baza acordului de parteneriat, incheiat in conditiile legii intre MDRAP, ca lider de proiect, si unitatile administrativ-teritoriale care indeplinesc conditiile de eligibilitate specifice.
MDRAP, in calitate de lider al parteneriatului poate organiza si poate derula procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a mijloacelor de transport si a echipamentelor pentru unitatile administrativ teritoriale partenere, in conditiile legii.
Ordonanta a fost necesara in conditiile in care transportul public de persoane trebuie sa preia intr-o proportie mult mai mare nevoile de mobilitate ale populatiei din orasele din Romania, contribuind astfel la diminuarea traficului si reducerea emisiilor de carbon. Prin urmare, autoritatile publice locale trebuie sustinute in procesul de imbunatatire a serviciului de transport public, avandu-se in vedere faptul ca, in lipsa acestui suport, infrastructura specifica a fost deteriorata si diminuata in ultimii 25 de ani.
Totodata, prin aceasta ordonanta se creaza conditiile pentru rezolvarea unei alte probleme inregistrate la nivel local si anume asigurarea accesului copiilor la unitatile de invatamant din mediul preuniversitar prin achizitionarea de microbuze scolare in orasele sub 50.000 de locuitori, unitati administrativ teritoriale unde, de regula, nu exista transport public.