Discuții în CJ pe tema prețului la apă în județul Brăila! Partea de cofinanțare obligă operatorul să mărească prețul, conform contractului

În cadrul ultimei ședințe de Consiliu Județean, liberalul Dănuț Lungu a atras atenția asupra creșterilor programate la prețul apei în județul Brăila. Consilierul spune că studiul de fezabilitatea ar fi trebuit să fie conceput în funcție de puterea de cumpărare din zonă.

Scumpirile, măririle, ar trebui să țină cont în primul rând de puterea de cumpărare a celor din zona respectivă. Nu știu, în acest studiu de fezabilitate dacă s-a luat în calcul această treabă. Ar fi normal și corect ca aceste scumpiri să se facă cel puțin în funcție și de puterea de cumpărare a cetățeanului. Nu înțeleg, facem investiții publice în favoarea cetățeanului dar aceste invetiții nu se regăsesc în calitatea vieții, ci se resfrâng mai mult asupra veniturilor pe care le eu. Dacă vă aduceți aminte și anul trecut am avut o discuție pe tema asta și ajungem undeva la 40-50%, o mărire a prețului la apă și canal, în aproximativ 4 ani de zile”, a declarat consilierul județean al Partidului Național Liberal, Dănuț Lungu.

Președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac, a declarat că nu este de acord cu aceste scumpiri, însă aceasta a fost una din condițiile impuse de parteneri la semnarea contractului pe fonduri europene. La acea dată, toți cei implicați, de la primari la consilieri și parteneri ai proiectului, au votat în unanimitate pentru majorarea graduală a tarifului.

Acest indicator de mărire al prețului pe apă, în cadrul proiectului, este asumat din momentul în care s-a semnat proiectul, de toată lumea. Sunt alte modalități prin care prețul pe mc de apă poate fi stagnat, sau scăzut, în funcție de pierderile și încasările pe care le are compania de utilități publice. Pentru a merge mai departe și pentru a nu pierde acești bani europeni de peste 240 milioane de euro, trebuie să luăm groso modo acești indicatori și să-i ducem în cadrul proiectului pentru că toate aceste asumări se duc mai departe la Ministerul Fondurilor Europene, pentru a merge proiectul mai departe(…)

Ca și modalitate, proiectul trebuie să meargă în forma aprobată, inițiată în cadrul ședinței de asociație, de către toți partenerii, indiferent de culoarea politică. Dacă noi modificăm o hotărâre, atunci proiectul s-a blocat”, a declarat președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac.

În ședință a luat cuvântul și vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Epureanu, care a declarat că operatorul și UAT-urile trebuie să contribuie cu partea lor de cofinanțare a proiectului, sumă care nu este deloc de neglijat.

Cheltuielile neeligibile, pe care trebuie să le susțină direct operatorul, înafară de cofinanțarea pe care o acordă UAT-urile, o parte din finanțare trebuie să vină din partea operatorului, iar suma acolo este foarte mare și va fi vorba de un împrumut, iar acesta va afecta în mod direct prețul. Chiar dacă finanțarea este mare, sumele pe care trebuie să le depunem noi, UAT-urile și operatorul, sunt destul de consistente”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Ionel Epureanu.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry