Europarlamentarul Carmen Avram a explicat cum va funcţiona “paşaportul verde”, care va fi pus în discuţie la nivelul Comisiei Europene în aceste zile, dar şi ce amendamente ar putea fi aduse la această propunere legislativă.
Discuţia vine în contextul în care s-a propus ca pe paşaportul de vaccinare să apară şi serul cu care au fost vaccinaţi europenii, iar acesta trebuie să fie unul aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului. Ungaria, în acest caz, ar putea avea de suferit, pentru că a folosit deja doze din vaccinul rusesc şi cel chinezesc, scrie DC News.
Teste PCR pentru cei care nu se vaccinează
“Paşaportul nu va trebui să fie discriminatoriu, sunt voci care cer asta deja. Sunt oameni care nu vor face vaccinul din motive medicale, unii nu au încredere şi mai aşteaptă. El va fi dublat de un test PCR pe care să îl poarte cu el turistul care ajunge într-o altă ţară. Cei care nu sunt vaccinaţi trebuie să aibă posibilitatea să intre într-o ţară pe baza unui test PCR dacă nu sunt vaccinaţi, ca să nu discrimineze. Cel puţin asta e intenţia, să nu fie folosit pentru a împiedica o parte a europenilor să se deplaseze. Asta a spus chiar Ursula von der Leyen”, a mai spus europarlamentarul social-democrat.
Cum călătoresc cei care s-au vaccinat deja
Mai multe ţări au anunţat deja că persoanele care pot dovedi că au primit şi a doua doză de vaccin nu vor mai fi nevoite să stea în carantină şi nici nu vor trebui să facă teste PCR. Iată, însă, ce spune europarlamentarul Carmen Avram despre condiţiile actuale de călătorie.
“Până nu intră în vigoare regulamentul pe care îl va prezenta Comisia, regulament care trebuie să treacă şi prin Parlament, cel mai probabil prin aprilie, nu se poate folosi acest certificat. Sunt ţări turistice în care se pune condiţia ca la intrare să primeşti un paşaport de vaccinare. Cei vaccinaţi sunt primiţi cu braţele deschise. Ceilalţi probabil trebuie să prezinte teste PCR. Dar pe călătorii se merge ca până acum, pe teste PCR, în Europa. E prematur să pună cineva condiţii acum!”, a spus aceasta.
Testele PCR, decontate de state
Problema costului este una pe care sute de mii de europeni o ridică în cazul testelor PCR, astfel că există deja propuneri ca statele UE să le deconteze pentru cei care le trec graniţele.
“Am citit recent un raport în care se cere, printre altele, fix asta. Probabil va exista un amendament în sensul ăsta, ca testele să se facă gratuit la intrarea într-o ţară. Trebuie să vedem cum o să arate în Parlament în varianta finală acest proiect”, a concluzionat Carmen Avram.
Pentru ca proiectul “paşaportului verde” să treacă de Parlamentul European, este nevoie de o majoritate simplă, adică 50 la sută plus unu dintre voturi. Cu toate astea, cum niciun grup parlamentar nu are majoritate absolută, iar noile mişcări de trupe au dus la fragilizarea majorităţilor formate chiar şi din două grupuri, se pare va fi nevoie ca cel puţin trei grupuri parlamentare să fie de acord pentru ca ţările europene să introducă acest “paşaport”.