La data de 31.03.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Buzău au efectuat un număr de 20 de percheziții domiciliare, pe raza județului Buzău și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, fără autorizaţie.
În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2020 – 2021, pe raza județelor Buzău și Brăila și a municipiului București, a acționat o grupare infracțională formată din 13 persoane, care a procurat droguri de risc și substanțe cu efect psihoactiv, le-a transportat, depozitat, preparat și vândut către consumatori de pe raza județului Buzău, cu precădere în municipiul Râmnicu Sărat.
Gruparea, construită pe relații de prietenie, era structurată pe mai multe paliere: primul palier – dealerii principali care procurau substanțele interzise; al doilea palier – dealerii secundari care se aprovizionau de la dealerii principali sau îşi ofereau spre vânzare substanţe în mod reciproc și al treilea palier – consumatorii care se aprovizionau de la dealerii principali şi secundari, intermediind vânzarea sau oferind spre vânzare o parte din substanţe, pentru a-şi asigura consumul propriu în mod gratuit.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate 950 de grame de canabis, recipiente care conțineau componente chimice utilizate la prepararea substanțelor psihoactive și suma de 3.600 de lei.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 13 persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Acțiunea a beneficiat sprijinul de ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploieşti, BCCO București și SCCO Brăila, precum și al jandarmilor din cadrul BSIJ, IJJ Buzău și IJJ Ploiești.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.