Propunerile privind cheltuielile bugetului local al Județului Brăila în anul 2021, pe cele două secțiuni sunt în sumă totală de 267.812,20 mii lei, fiind repartizate astfel:
– secțiunea de funcționare – 140.194,30 mii lei
– secțiunea de dezvoltare – 127.617,90 mii lei
Sectiunea de funcționare, partea de bază, obligatorie a bugetului, cuprinde veniturile necesare finanțării cheltuielilor curente pentru realizarea competentelor stabilite prin lege, precum și cheltuielile curente respective. Secțiunea de dezvoltare, parte complementară a bugetului, cuprinde veniturile și cheltuielile de capital aferente implementării politicilor de dezvoltare la nivelul județului.
Președintele Consiliului Județean a declarat că fondurile pe care județul Brăila le-a primit de la bugetul de stat nu sunt nici pe departe suficiente pentru a acoperi investițiile și funcționarea Consiliului Județean. Cu toate astea, împărțirea a fost făcută astfel încât fiecare ramură să primească o sumă considerabilă și suficientă până la rectificarea bugetară.
”Am făcut un calcul simplu și vă spun că din totalul bugetului de funcționare. Undeva la 21% sunt sume care vin doar pe partea de salarii, și o mare parte din ei sunt bani pe salarii la Protecția Copilului, una din subordonatele Consiliului Județean, care consumă foarte mulți bani. La bunuri și servicii – plata utlităților – este undeva în jurul procentului de 10% iar diferența până la 100% din bugetul de funcționare merg pe întreținerea drumurilor județene, bani dați către Spitalul Județean pentru funcționare și știți foarte bine că unele spitale au rămas fără bani, ceea ce nu se întâmplă la Brăila, atfel încât spitalul are destui bani pentru a-și achiziționa medicamente și materiale necesare.
La secțiunea dezvoltare, marea majoritate a banilor se duc pe cele două proiecte foarte importante: reabilitarea Corpului A și a Corpului B, dar și pe DJ 203E. Avem în implementare foarte multe DALI-uri.
Am văzut în spațiul public o grijă a celor de la PNL pentru faptul că nu au fost consultați. Bugetul a stat în transparență decizională, conform legii, 15 zile. Eu vă spun că si înainte, dar și în transparența decizională, am avut discuții, nu la cererea mea, că nu este nevoie să cer eu, să vină cineva să discute cu mine, și cu celelalte partide care sunt reaprezentate în Consiliul Județean și care nu sunt reprezentate în Consiliul Județean, am discutat și împreună cu directorii și cu reprezentanții partidelor despre proiecția bugetară pe anul 2021. Au înțeles care sunt domeniile prioritare pentru județul Brăila. Sper să se termine brambureala, haosul, care există în PNL, pentru că ei nu fac decât declarații politice, în ceea ce privește luptele lor, a găștilor din interiorul partidului, și sub nicio formă nu au grijă și nu au în atenție agenda cetățeanului”, a declarat președintele Iulian Chiriac.