Mai sunt câteva zile pâna la Paști, iar gospodinele încep să-și pună la punct meniul pentru masa de sărbătoare. Cozonacul răsucit ar putea fi vedeta, alături de tradiționala pască. Iată cum se prepară.
Ingrediente:
- 450 g făină pentru cozonac;
- 80 g zahăr;
- 1 plic drojdie;
- 1 plic lămâie;
- 3 gălbenuşuri ou;
- 1/4 linguriţă sare;
- 2 linguri zahăr;
- 70 ml ulei;
- 200 ml lapte călduţ;
- 2 linguri cacao + 2 linguri lapte;
- ulei pentru uns cozonacul;
- zahăr şi scorţişoară pentru a presăra cozonacul;
- 70 g stafide;
- esenţă de rom.
Cum se prepară:
Punem făina într-un vas mai adânc. Laptele se încălzeşte uşor şi se adaugă sarea, zahărul şi drojdia. Se amestecă bine cu puţină făină cât să obţinem o compoziţie mai groasă ca de clătite, o presărăm cu puţină faină, acoperim cu un prosop şi lăsăm la dospit 15 minute.
După dospire, adăugăm un plic de lămâie, gălbenuşurile, uleiul şi frământăm până obţinem un aluat elastic şi omogen. Aluatul obţinut se împarte în două părţi egale. Într-o parte de aluat adăugăm o pastă de cacao obţinută din amestecarea celor 2 linguri de cacao cu puţin lapte şi frământam aluatul până pasta se încorporează bine, potrivit DC News.ro.
Lăsăm cele două bucăţi de aluat la dospit pentru o oră. După dospire, se întind ambele la aceeaşi mărime şi la dimensiunea tăvii pe care o folosiţi. Peste aluatul alb se pune aluatul maro, se presară cu stafide hidratate în esenţă de rom pentru 30 de minute.
Aluaturile se rulează cât mai strâns. Ruloul format se taie pe mijloc şi cele două părţi se răsucesc. Sucitura formată se aşază în forma tapetată cu hârtie de copt, se acoperă şi se lasă la dospit 30-45 minute. Dupa ce aluatul a dospit, se unge cu ulei şi se presară cu zahăr amestecat cu scorţişoară din abundenţă.
Tava cu cozonacul pregătit se pune la copt în cuptorul preîncălzit în prealabil pentru circa 50-60 minute, la foc mic. După 45 de minute faceţi proba cu scobitoarea.