Au început lucrările de restaurare si reabilitare a ceasului din Piața Traian, după 54 de ani de la ultima intervenție.
În ciuda faptului că proiectul a fost votat în Consiliul Local și mediatizat la vremea respectivă, pe rețelele de socializare au apărut informații false menite să creeze furie și indignare în rândul brăilenilor. Mai multe pagini de Facebook au promovat în mod fals ideea că ceasul din Piața Traian a fost tăiat spre a fi valorificat la ”fier vechi”.
”Un monument istoric își recapătă înfățișarea de altă dată! Ar fi de plâns dacă n-ar fi de râs! NU ÎL TAIE NIMENI! Doamne Ferește!
Oricum, ca întotdeauna, fiecare cu ce poate: Noi, cu lucrările reale… cu investiții din fonduri europene, cu străzi, parcări modernizate sau care urmează să fie modernizate, cu cele mai frumoase parcuri de joacă și cei mai superbi oameni – BRĂILENII!”, a transmis primarul Marian Dragomir, în legătură cu informațiile fale apărute pe rețelele de socializare.
Reabilitarea este realizată de S.C. ORA EXACTĂ SYSTEMS S.R.L. Oradea, societate atestată de Ministerul Culturii și Cultelor, perioada de execuție a lucrărilor este de 10 luni, iar valoarea contractului este de 3.316.718 lei.
Lucrările de restaurare și reabilitare sunt supravegheate de un expert atestat de Ministerul Culturii și Cultelor, condiție obligatorie conform legii, având în vedere ceasul din Piața Traian este monument istoric, și includ:
- realizarea unei fundații noi
- restaurarea structurii
- recondiționarea / înlocuirea unor componente degradate (ruginite)
- recondiționarea mecanismului ceasului
- refacere cadrane
Ceasul a fost construit în anul 1909, în stil neobaroc art nouveau, și înscris ca monument istoric din anul 2015. În 2017 a devenit marcă înregistrată.
”Există numeroase zone unde elementele cadrului sunt deja oxidate sever, iar acolo este necesară înlocuirea lor. Degradările sunt mult mai accentuate în zonele în care apa poate să stagneze și în zonele care nu au putut fi protejate corespunzător prin aplicarea stratului de vopsea și grund anticoroziv.
Un exemplu de zonă sensibilă, predispusă degradărilor, este acolo unde două sau mai multe elemente sunt alăturate. (…) O altă zona sensibilă este întreaga bază a ceasului, care este în contact direct cu solul și, implicit, cu apa care stagnează pe acesta. Se poate observa că starea de conservare a cadrului este mult mai bună în zonele superioare decât la bază.
Este necesară o desfacere pe segmente a cadrului și o dezvelire parțială a învelișului de tablă, pentru că degradările să poată fi identificate, documentate și remediate în mod corespunzător.
Cadranele ceasului vor trebui refăcute complet și montate cu grijă, astfel încât rostul dintre sticla cadranului și oțel să fie unul elastic, capabil să preia deplasări provenite din dilatări termice diferențiale”, au transmis specialiștii.
Administrația locală va avea în vedere și peisagistica din jurul ceasului, cei doi brazi urmând să fie tăiați, deoarece experții spun că au contribuit la deteriorarea exterioară a obiectivului.