- Comunele Traian, Galbenu, Gradiştea, Ulmu, Roşiori, Şuteşti, Tudor Vladimirescu, Ciocile, Dudeşti, Frecăţei, Măraşu, Rîmnicelu, Surdila Găiseanca, Vişani, Bărăganul, Bordei Verde, Măxineni, Tichileşti, Cazasu, orașul Ianca, Siliştea, Tufeşti, Zăvoaia, Gemenele, Jirlău, Racoviţa, Stăncuţa, Unirea, Vădeni, orașul Însurăţei, Gropeni, Mircea Vodă şi Romanu, vor beneficia de mijloace de transport electrice pentru elevi.
Proiectul, intitulat „Microbuze electrice pentru un viitor sustenabil al învăţământului din judeţul Brăila”, are o valoare de peste 6 milioane de euro fără TVA şi a fost depus în cadrul apelului „Microbuze electrice pentru elevi”. Contractul a fost semnat la data de 19 martie 2024.
Prin acest proiect se dorește îmbunătăţirea condiţiilor de transport pentru elevi, cu precădere pentru elevii din zonele izolate, cu populaţie scăzută, prin furnizarea de microbuze şcolare electrice, prietenoase cu mediul şi cu un consum energetic redus.
”Este foarte important și vă anunț. Chiar ieri am vorbit cu cel care a câștigat proiectul pe PNRR cu cele 33 de microbuze școlare electrice, un proiect foarte important pentru mediul rural. Ele sunt în fabricație și furnizorul ne-a spus că până la sfârșitul lunii septembrie vor fi gata, astfel încât copiii să beneficieze de ele în toate cele 33 de localități care au depus cereri pe acest proiect. Este un proiect PNRR foarte important, cu o valoare de 6 milioane euro, și sperăm că aceste microbuze școlare să îmbunătățească și timpii în care vor fi duși elevii de la domiciliu la școală. Costurile vor fi mult mai mici pentru unitățile de învățământ, pentru că ele vor fi efectiv alimentate cu energie electrică, deci nu va fi la același preț ca și costurile benzinei sau motorinei”, a declarat președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac.
Prin achiziționarea ansamblului de microbuze electrice având capacitate locuri pe scaune 16+1, Unitatea Administrativ- Teritorială Județul Brăila, prin Consiliul Județean Brăila, a stimulat totodată înnoirea parcului auto al unităților administrativ-teritoriale din județ, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic și sprijinirea implicită a atingerii indicatorilor asumați prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Microbuzele electrice care s-au achiziționat de UAT Județul Brăila, prin Consiliul Județean Brăila, vor fi alocate UAT-urilor urbane și rurale pentru transportul elevilor (cu precădere pentru elevii din zonele izolate și marginalizate și/sau din zone defavorizate din perspectiva geografică sau socio-demografică), această achiziție contribuind la creșterea mobilității elevilor către unitățile de învățământ în siguranță și prin acest fapt se va contribui și la reducerea abandonului școlar.