Pe 1 Decembrie 1918 a avut loc Adunarea de la Alba Iulia, în care s-a votat în unanimitate unirea regiunilor Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș cu România.
Peste o sută de cadre militare și civile alături de tehnică și mijloace militare au format Blocul de Paradă care a străbătut Calea Călărașilor spre încântarea brăilenilor care au dat curs invitației de a participa la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale a României.
La ceremonialul oficial dedicat sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie au participat cei doi subprefecți, primarul municipiului, Marian Dragomir, împreună cu viceprimarul Doinița Ciocan, președintele Consiliului Județean, Iulian Francisk Chiriac, alături de cei doi vicepreședinți, Ionuț Ciprian Dobre și Ionel Epureanu, deputații Mircea Florin și Niță Nicu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Răzvan Popescu, consilieri municipali și județeni, șefi ai instituțiilor deconcentrate ale Guvernului, precum și reprezentanți ai minorităților etnice, organizațiilor sindicale, dar și ale organizațiilor de vârstnici.
De asemenea, au fost prezenți inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, cms-șef Marius Budu, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, col. Iulian Albăceanu, șeful Sectorului Poliției de Frontieră Brăila, cms.-șef Cristian Bourcianu, șeful Bazei Reparații Nave Brăila, cms.-șef Florin Baștiurea, comandantul Garnizoanei Brăila col. Sorin Călin, comandatul Flotilei Fluviale, comandor Marcel Neculae, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila, col. Ion Cristian.
Mesajul prefectului județului Brăila, Iulian Timofei: ”La mulți ani, România! La mulți ani, români! La mulți ani, dragi brăileni!
”Sunt onorat să mă aflu alături de dumneavoastră pentru a sărbători împreună Ziua Națională a României. Ne-am propus ca, în acest an, să marcăm altfel acest important eveniment, să ieșim un pic din rutină. Astfel, vom putea urmări o Paradă Militară în adevăratul sens al cuvântului, la reușita căreia și-au dat concursul cadre militare și civile ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Justiției. Toate aceste eforturi, pentru a putea sărbători așa cum se cuvine un moment definitoriu al istoriei noastre, ca națiune.
1 Decembrie 1918 a făcut ca România să devină unită și respectată, iar istoria a demonstrat că acest moment a deschis drumul către o perioadă de modernizare a țării. Misiunea noastră este să contribuim în mod concret la dezvoltarea ei.
Suntem datori să aducem un omagiu de recunoștință, tuturor făuritorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, precum și tuturor celor care au luptat pentru libertate, unitate și demnitate națională! Exemplul lor trebuie să fie un izvor de inspirație pentru viața noastră, ca români patrioți!
De acțiunile fiecăruia dintre noi depinde ca tinerele generații să trăiască în pace, prosperitate și stabilitate. Viitorul îl construim împreună!
1 Decembrie reprezintă sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, un simbol al împlinirii, dorinței de libertate și unitate a poporului român.
Cu ocazia Zilei Naționale a României vă urez un sincer și călduros La mulți ani!
Vă mulțumesc că ați acceptat invitația de a sărbători împreună 1 Decembrie.
La mulți ani, România! La mulți ani, români! La mulți ani, dragi brăileni!”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Detașamentul de Cavalerie din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București a participat la Parada Militară!
Copiii, prezenți la manifestare, au avut ocazia să mângâie și să-și facă fotografii cu caii Detașamentului de Cavalerie, care au defilat în paradă.
Ministerului Apărării Naționale:
– Drapelul de Luptă al unei unități militare cu garda acestuia, plus 3 detașamente și tehnică militară, Muzica Militară a Garnizoanei Brăila
Ministerului Afacerilor Interne:
- Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila cu Drapelul de Luptă al unității și cu garda acestuia, un pluton și tehnică militară, plus o premieră pentru orașul nostru, Detașamentul de Cavalerie din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.
- Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dunărea Brăila, Baza Reparații Nave a Ministerului de Interne, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră Brăila fiecare cu tehnică militară.
Ministerul Justiției:
– 2 plutoane de defilare din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (Brăila și Tichilești).
La final, autoritățile publice, Garnizoana Brăila și partidele politice, au depus flori și coroane la Monumentul sublocotenentului-erou Ecaterina Teodoroiu, din Piața Independenței.