Guvernul României a prezentat ieri în Parlament situația la zi a negocierilor pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Pentru utilizarea instrumentului de finanțare MRR fiecare stat membru al UE trebuie să elaboreze propriul Plan de Relansare și Reziliență (PNRR) prin care își stabilește domeniile prioritare de investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență. România se află în această etapă.
Planul de Relansare și Reziliență pe care România îl elaborează acum se constituie într-un Document Strategic ce stabilește prioritățile investiționale și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană.
Guvernul Cîțu nu a ținut cont de niciun proiect trimis de Consiliul Județean Brăila!
Președintele Consiliului Județean Brăila a răbufnit după ședința de astăzi. Chiriac spune că Brăila a trimis proiecte în valoare de 80 de milioane de euro și niciunul dintre acestea nu se regăsește în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Președintele a atras atenția asupra faptului că și brăilenii au dreptul să beneficieze de aceste fonduri, la fel ca arădenii sau clujenii.
”Ținând cont de evenimentele care s-au desfășurat în săptămâna trecută și ieri, în cadrul Parlamentului, unde frumosul și deșteptul Guvern PNL a prezentat parlamentarilor Planul Național de Redresare și Reziliență, stimați brăileni, dragilor, din cele 8 proiecte depuse doar de Consiliul Județean, în valoare de 80 de milioane de euro, niciunul nu se regăsește în acest plan. Președinții de Consilii Județene sunt nebăgați în seamă sau poate consideră că, Consiliile Județene nu trebuie să facă parte in această structură.
80 de milioane de euro pentru brăileni sunt sume importante, pentru dezvoltarea județului. Bun, am înțeles că domnul Cîțu are alte priorități, încearcă să dezbine țara în est și vest, dar nu mi se pare corect ca brăilenii să sufere și să ne împartă în două Românii.
Am înțeles că nu sunt proiectele brăilenilor, că suntem noi roșii, că suntem mai tâmpiți. Îmi aduc aminte că anul trecut toată lumea vorbea despre fonduri europene. Suntem pregătiți – 80 de milioane de euro! Nu-s bune fondurile europene pentru brăileni? Cu ce sunt ei mai prejos față de arădeni, față de timișoreni, față de clujeni?”, a declarat președintele Consiliului Județean.
Chiriac îi trage la răspundere pe liberalii brăileni!
Președintele Consiliului Județean i-a acuzat pe liberali că nu s-au implicat în promovarea proiectelor, trimise de Brăila, spre introducerea lor în PNRR. Chiriac spune că PNL Brăila are un parlamentar dar și un reprezentant în Guvern care puteau să susțină proiectele în favoarea brăilenilor însă nu au făcut-o.
”Vă aduceți aminte că în urmă cu câteva săptămâni, un parlamentar al puterii ne promitea 700 de milioane de euro pe agricultură, pe partea de irigații. Eu vă spun că în România, în acest Plan Național de Redresare și Reziliență sunt 0 lei! Unde sunt cei 700 de milioane pentru agricultura brăileană?
Vă spun că unul dintre proiecte trece prin localitatea în care este născut domnul parlamentar. Nu este importantă acea infrastructură rutieră pentru toți brăilenii din acea zonă? Nu este mai importantă infrastructura rutieră a brăilenilor, ci este mai importantă centura Aradului sau a Timișoarei? De ce se dorește împărțirea României în două? Sunt mai prejos brăilenii față de clujeni? Asta înseamnă austeritate!”, a declarat președintele.
Statele membre UE pot transmite oficial către Comisia Europeană Planul lor Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până la mijlocul anului 2021, în vederea emiterii de către Comisie a deciziei de aprobare a Planului național.
Până la această dată finală, statele sunt invitate să transmită Comisiei proiecte intermediare.