O serie de informații menite să producă panică în rândul locuitorilor din satul Corbu Vechi au fost demontate astăzi de autorități. Directorul Sistemului de Gospodărire al Apelor Române, Satnoianu Laura, a declarat pentru Jurnalul de Brăila:
”Nu există niciun pericol. Acolo este un șantier în lucru, constructorul este prezent la lucrare și sunt luate toate măsurile de siguranță. Nu se pune problema de evacuare sau de o surpare!”.
La fața locului a ajuns și primarul comunei Măxineni, Ionuț Postolache, care a declarat:
”Din discuțiile pe care le-am avut cu constructorul se pare că este normal ca pietrișul care formează baza digul să sufere unele deplasări pe suprafața albiei râului, pământul fiind umed. Este necesar să treacă o perioadă de timp pentru ca digul construit să se așeze. Constructorul monitorizează digul în toată această perioadă și va interveni acolo unde este cazul. Nu exista niciun pericol pentru populație, iar debitul Siretului este scăzut, astfel încât se poate lucra și monitoriza digul”.
Așa cum se vede și din filmarea de la fața locului, digul nu este pus în niciun pericol, fiind vorba de pietrișul de la buza albiei râului care, pe o porțiune de jumătate de metru, a fost înghițit de Siret.
La fața locului s-au deplasat reprezentanții SGA și șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Ion Cristian.
Reamintim că suma alocată de Guvern pentru proiectul investițional al ANAR, prin ABA Buzău-Ialomița ” Lucrări de consolidare mal drept râu Siret în zona km 532-533, aval de localitatea Corbu Vechi și supraînălțare tronson dig Nămoloasa – Măxineni km 26+400-26+600; 28+300-28+700 și dig centură Corbu Vechi km 0+000-0+250, județul Brăila”, este de circa 15,48 milioane lei, inclusiv TVA.
Reprezentanții constructorului au dat asigurări că drumul de acces și digurile folosite ca drum de acces la șantierul de la Corbu Vechi vor fi refăcute la starea inițială.