Prin această propunere legislativă inițiată și depusă în Parlament, se reglementează ca și în cazul ciorii de semănătură să se procedeze la fel cum s-a procedat și la cormoranul mare, având în vedere creșterea alarmantă a populației în rândul acestor specii.
”Am depus o inițiativă legislativă care să vină în sprijinul agricultorilor brăileni și din întreaga țară. Inițiativa legislativă inițiată și depusă pentru dezbatere și adoptare în regim de urgență se referă la modificarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr 407/2006.
Problema se referă la înmulțirea peste măsură a ciorilor care produce dezechilibre ecosistemelor, inclusiv a celor agricole. În România, ciorile s-au înmulțit foarte mult în ultimii ani, fapt constatat și de fermieri, care se plâng de pagube din ce în ce mai mari, mai ales la culturile de primăvară (porumb, floarea soarelui, soia) dar și la dovleci, pepeni etc”, a transmis deputatul PSD, Nicu Niță.
Cioara de semănătură este o pasăre care trăiește în grupuri relativ mari, în regiunile de șes, de deal cu păduri, câmpuri și pe ogoare, putând fi destul de greu de diferențiată de „cioara neagră” (Corvus corone).
”Interesant este că ciorile nu se tem de om, ci s-au adaptat și conviețuiesc cu acesta. Putem să constatăm acest lucru în timpul efectuării lucrărilor agricole în câmp, toamna sau primăvara. O metodă de reducere a efectivelor păsărilor dăunătoare pentru culturile agricole o reprezintă vânatul, dar în acest caz trebuie să respectăm prevederile Directivei Uniunii Europene „Păsări”, a declarat deputatul PSD, Nicu Niță.
Recent Parlamentul României a aprobat un proiect de lege de modificare a anexei nr.1 din Legea nr.407/2006 prin care s-a modificat perioada de vânătoare la cormoranul mare, care aduce mari prejudicii pescarilor, dându-se posibilitatea să se vâneze această specie tot timpul anului, cu respectarea cotei aprobate.