- Compania va crea 350 de locuri de muncă și estimează că fabrica va deveni pe deplin operațională până în cursul verii viitoare
După o perioadă de pregătire riguroasă, vizând proiectarea tehnică, care a cuprins atât proiectarea tehnologiilor inovatoare și transformative, cât și designul structural și arhitectural al facilității Grupului TESLA, a fost depusă cererea pentru ultima etapă a procesului de autorizare: Autorizația de construire a fabricii.
”Fabrica noastră din Brăila, acoperind o suprafață de 45.000 de metri pătrați, este destinată să fie o piatră de temelie a operațiunilor grupului nostru. Cu o capacitate de producție a Sistemelor de Stocare a Energiei pe Electrice în Baterii (BESS) de 4 gigawatt-oră, această facilitate va dubla capacitatea noastră inițial anticipată. Suntem mândri să împărtășim că acest proiect va crea până la 350 de locuri de muncă înalt calificate și bine plătite, contribuind semnificativ la economia și comunitatea locală.
Am avut sprijinul autorităților locale, care au fost esențiale în facilitarea investiției noastre până acum. Cooperarea cu Primăria Brăila a fost si va fi continuă și esențială pentru asigurarea realizării cu succes a acestui proiect”, a transmis Dušan Lichardus CEO & Founder TESLA Group, într-un comunicat de presă.
În 2022, primarul Brăila, Viorel Marian Dragomir, anunța că Tesla Group va ridica o fabrică de producție baterii pentru stocarea energiei la Brăila, inclusiv baterii auto, o investiție de 90 de milioane euro.
”Nivelul de poluare este unul inexistent ca urmare a tehnologiilor moderne, inovative și a faptului că celulele pentru baterii (care reprezintă componenta chimică) se vor importa din Asia, nu se vor produce la Brăila. Fabrica de la Brăila va fi o investiție 100% verde care nu va presupune procese chimice. Această investiţie într-o fabrică va aduce în zona noastră o tehnologie foarte modernă şi va oferi locuri de muncă în industria viitorului. Depunerea documentației pentru Autorizația de Construire este intenția clara a societății Tesla de construire a fabricii de la Brăila și dovada susținerii investițiilor de către Primăria Brăila”, a precizat primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir.
Proiectele de infrastructură rutieră dar și Portul Brăila au stârnit interesul investitorilor. Reprezentanții Grupului Tesla spun că piața lor de desfacere este una globală, iar poziția geografică a Brăilei le oferă posibilități multiple pentru a-și desfășura activitatea în condiții optime.
”Brăila este un oraș extrem de bine poziționat geografic, care are deschidere la Dunăre, într-o zonă care unește Muntenia, Moldova și Dobrogea. Pe lângă discuțiile purtate cu autoritățile locale, se vede o efervescență a investițiilor în Brăila. Brăila nu este un oraș lipsit de o viziune de dezvoltare pentru viitor. Vorbim despre proiecte importante, cum este podul de la Brăila, care va face legătura cu Dobrogea, vorbim despre drumul expres Brăila – Galați, despre investițiile din port. Pentru noi, pentru activitatea pe care o desfășurăm, conexiunile rutiere sunt importante. Avantajul competitiv este faptul că Brăila este un port maritim la Dunăre, fapt care ne ajută să aducem materia primă și, ulterior, să expediem mult mai ușor produsele realizate la fabrică. Producția noastră se adresează într-o proporție foarte mică pieței din România. Piața de desfacere a Tesla este o piață globală – Orientul Mijlociu, Africa, Asia sau Statele Unite. Acestea sunt câteva dintre argumente. Și Zona Liberă este un argument puternic pe care s-a mers, este un avantaj din punct de vedere al bussines-ului”, au declarat, la rândul lor, reprezentanții Tesla Group – Lichardus Dusan – fondator owner, Marijnene Johannes Antonie Marinus, fondator, și Horia Grigorescu, director general România, citați de economedia.ro.