În septembrie 2020, pe vremea când era prim-ministru, Ludovic Orban a vizitat Bazinul Olimpic de Înot de la Brăila. La acea dată, constructorul spunea că sunt ”pe ultima sută de metri”. Au trecut 2 ani de la acea vizită.
Bazinul olimpic de înot de la Brăila a fost contractat în 2011, iar lucrările au fost demarate în 2015. Din iulie 2019 lucrarea a avansat doar în proporţie de 6%.
În iulie 2021, Ministerul Dezvoltării a solicitat rezilierea contractului cu firma constructoare „Midanne Invest Grup”, iar aceasta a dat în judecată Compania Naţională de Investiţii (CNI), motiv pentru care, până la finalizarea litigiului, nu se poate organiza o nouă licitaţie pentru a fi desemnată o altă societate care să continue proiectul.
În august 2021, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a demarat procedura de reziliere a contractului privind construirea bazinului olimpic de înot din Brăila. CNI a notificat constructorul cu privire la rezilierea de drept a contractului încheiat în anul 2011. Ulterior, au fost parcurse toate etapele în vederea preluării şantierului, stabilirea restului de executat şi demararea unei NOI PROCEDURI de achiziţie publică în vederea finalizării obiectivului de investiţii.
Primăria Brăila a alocat de la bugetul local pentru construcţia în municipiu a unui bazin olimpic de înot la standarde internaţionale 2,1 milioane de euro din totalul de 8 milioane de euro, cât înseamnă întregul contract încheiat de Compania Naţională de Investiţii pentru această investiţie.
Facem precizarea că CNI nu a răspuns la ultimele două solicitări, formulate de Jurnalul de Brăila, cu privire la bazinul olimpic.
Proiectul realizării Bazinului Olimpic de Înot de la Brăila are o valoare de aproximativ 36 milioane lei şi face parte din Programul naţional de construcţii de interes public – subprogramul bazine de înot, finanţarea fiind asigurată de Compania Naţională de Investiţii (CNI).
Lucrările de construcţie la Bazinul Olimpic de Înot trebuiau realizate în baza unui contract încheiat de CNI cu antreprenorul general Midanne Invest Grup din Bucureşti, beneficiarul final fiind Primăria Brăila, iar termenul de finalizare a investiţiei fiind iunie 2016.
Noul complex sportiv este prevăzut cu o capacitate maximă de 800 de locuri şi trebuie să respecte toate standardele actuale impuse de forurile internaţionale de specialitate.
Pentru a se putea organiza aici competiţii internaţionale, bazinul olimpic de înot este proiectat să aibă o lungime de 50 metri, o lăţime de 25 metri, 10 culoare, fiecare cu lăţimea de 2,5 metri, şi o adâncime a apei de maximum 2 metri.
“Middane Invest Grup” SRL a ajuns să fie o firma controversată, abonată la bani publici, având numeroase contracte cu statul român, unele dintre ele fiind subiecte care au ținut prima pagină a ziarelor din Cluj si București.