
De curând, la liceul ce poartă numele scriitorului brăilean cunoscut în toată lumea, a fost finalizat proiectul intitulat ”SMART LAB ISTRATI – SCIENCE EXPLORERS” inițiativă care facilitează, atât pentru elevi cât și pentru profesori, accesul la tehnologiile viitorului. Despre acest proiect inovativ, dar și despre activitățile desfășurate în noul context tehnologic, am primit informații de la prof. Gabriela Panait, directorul liceului.
În acest sens, prin asigurarea infrastructurii educaţionale de tip laborator inteligent ce conţine tehnologie şi mobilier colaborativ, Liceul Tehnologic ”Panait Istrati” a urmărit crearea, dezvoltarea şi implementarea unei săli de clasă complexe, de tip STIAM – Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică. Un astfel de laborator oferă oportunități de învățare prin experiență, astfel încât elevii, sub îndrumarea profesorilor din toate ariile curriculare, să devină utilizatori independenți și să dobândească competențele digitale avansate, necesare meseriilor viitorului. Profesorii învață odată cu elevii folosirea noilor tehnologii, instalează aplicații pe telefon, descoperă cum îi pot ajuta kiturile de robotică în crearea de lecții atractive și interactive.
De la primirea kiturilor din Smart Lab și a celor din laboratoarele de științe și de mecanică, echipe de elevi interesați, de la diferite clase, de liceu șau de școală profesională, au petrecut ore în șir în aceste laboratoare, montând, demontând și montând din nou machete funcționale și kituri de roboți. Au montat motoare din piese Lego, cu peste 1000 de componente, întelegând astfel mai bine atât funcționarea motorului în ansamblu cât și a celorlalte sisteme și mecanisme, precum și a legăturilor dintre ele. Au montat brațe robotice, grippere, roboți sumo, au programat roboți să se deplaseze pe anumite traiectorii sau să realizeze anumite sarcini și au explorat realitatea virtuală cu ajutorul ochelarilor VR. E mult mai simplu să înveți să vopsești o caroserie cu ochelarii de VR decât să te afli în cabina de vopsire, aplicația îți arată unde ai vopsit bine, unde insuficient, unde ai aplicat prea multă vopsea, câtă vopsea ai consumat, cât timp ai lucrat, etc. Exersând astfel, poți să capeți îndemânare fără costuri și consumuri reale de materiale.






Elevii s-au implicat cu entuziasm în aceste activități, profesori dedicați le-au stat alături, descoperind că atunci când folosesc tehnologia la clasă, mediul de învățare devine mai atractiv pentru copii, iar atingerea de competențe este realizată cu succes.
”Proiectul SMART LAB ISTRATI – SCIENCE EXPLORERS a fost scris și gândit să finanțeze un vis, visul de a oferi elevilor și profesorilor noștri accesul la tehnologiile cele mai noi, mai moderne și mai performante. Altfel, cum am putea să ne pregătim copiii pentru profesiile pe care le vor practica în viitor?”, ne-a mai declarat prof. Gabriela Panait, directorul Liceului Tehnologic ”Panait Istrati”.