Cancerul – Inamicul public nr.1! Expoziție și program de pregătire psihologică la bibliotecă!
Data de 4 februarie marchează Ziua Internațională a Luptei Împotriva Cancerului, fondată la inițiativa Uniunii pentru Controlul Internațional al Cancerului.
Creată în 2000, Ziua Mondială a Cancerului a devenit o mișcare pozitivă pentru întreaga lume, cu scopul de a ne uni sub o singură voce, pentru a face față uneia dintre cele mai mari provocări ale noastre din istorie.
În fiecare an, sute de activități și evenimente au loc în întreaga lume, adunând comunități, organizații și persoane din școli, afaceri, spitale, piețe, parcuri, săli comunitare, lăcașuri de cult – pe străzi și online – acționând ca un memento puternic că toți avem un rol de jucat în reducerea impactului global al cancerului.
Sloganul de anul acesta „I am and I will” este un apel la acțiune, este despre tine și despre angajamentul tău de a acționa. Conform site-ului worldcancerday.org anual mor din cauza cancerului 9,6 milioane de oameni, cancerul fiind a doua cauza a mortalității la nivel mondial. Cel puțin o treime din cazurile comune de cancer pot fi prevenite, iar 3,7 milioane de vieţi ar putea fi salvate în fiecare an prin prevenţie, detectarea bolii în fază incipientă şi tratament.
Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila organizează în perioada 4-21 februarie expoziția documentară intitulată “Cancerul – Inamicul public nr.1”, expoziție ce reunește cărți de specialitate, dar și de medicină naturistă, dietetică, psihologie. Expoziția este realizată de bibliotecara Silvia Iacob și poate fi vizionată la Secția Împrumut Carte pentru Adulți.
Cu acest prilej anunțăm persoanele interesate de subiect că la Biblioteca Județeană Brăila se desfășoară încă din anul 2015 programul gratuit “Eu, tu, noi și cancerul” susținut de Raluca Panait, psiholog.
Programul este conceput sub forma unui grup suport și dezvoltare personală pentru persoanele diagnosticate cu cancer și pentru membrii familiilor acestora. În cadrul grupului se oferă susținere pentru depășirea provocărilor personale prin:
-conversații libere
-tehnici de eliberare emoțională, devalorizarea proprie și a vieții personale
-tehnici de relaxare și focusare
-metode de identificare și conectare la resursele interioare și exterioare
-identificarea de noi perspective raportate la propriile situații
-metode de vindecare și eliberare ale evenimentelor traumatizante suferite.
“Vă așteptăm pe toți cei care căutați dincolo de traumă, pe toți cei care doresc să descopere puteri nebănuite, să profite la maxim de timpul lor și vor să transforme totul în șansă. Cancerul ajunge să fie subiectul principal, iar oamenii caută soluții într-un labirint, se pierd pe ei înșiși, își epuizează energiile în această confruntare. Tocmai de aceea este esențial să găsească puncte de sprijin, resurse știute sau neștiute încă, noi valori, să-și găsească noul echilibru în această nouă realitate”, este mesajul psihologului Raluca Panait.
Întâlnirile au loc la Sala Fănuș Neagu, la sediul Bibliotecii din Piața Poligon, nr.4, de două ori pe lună, joia, începând cu ora 16.30. Raluca Panait este psiholog și trainer cu formare în psihoterapie sistemică, management și resurse umane, NLP, coaching, dezvoltare personală, hipnoză. A ales să fie sprijin pentru cei aflați în nevoie, oferind gratuit informații avizate oamenilor diagnosticați cu această maladie.