Vineri, 15 noiembrie, la Colegiul National ”Nicolae Bălcescu ”, a avut loc cercul pedagogic pentru disciplinele socio-umane, la care au participat profesorii din colegiile și liceele teoretice, colegiile și liceele vocaționale, precum și colegiile și liceele tehnologice din municipiul și județul Brăila.
În cadrul acestei activități au avut loc discuții și dezbateri despre perfecționarea metodică, dar și despre lucrările de specialitate, menite să completeze procesul instructiv-educativ.
În acest sens, au fost analizate rezultatele obținute de elevii brăileni la disciplinele socio-umane, din cadrul Examenului Național de Bacalaureat, sesiunea 2024 și au fost propuse măsuri pentru îmbunătățirea acestor rezultate, în cadrul sesiunii 2025. Materialele legate de această activitate au fost realizate de prof. Manuela Bertescu, inspectorul de specialitate.
Tot în sfera perfecționării metodice s-a înscris și activitatea intitulată „Inovare și creativitate în aplicarea scenariilor didactice ale patrimoniului digital Europeana”, realizată de prof. Mirela Iordache de la Colegiul Național Pedagogic „D.P.Perpessicius”, care ne-a declarat:
„Am urmărit să punem în valoare implicarea femeilor în dezvoltarea socieţăţii româneşti şi internaţionale în secolul XX.
Scenariul de învăţare a fost implementat la clasa a X-a C, din cadrul Colegiului Naţional Pedagogic „Dumitru Panaitescu Perpessicius”, la orele de educaţie antreprenorială, în cadrul lecțiilor legate de motivația muncii și de problematica mobilităţii profesionale.
În cadrul scenariului menționat, elevii au definit statutul femeii din sec. XX, identificând ocupațiile specifice femeilor care și-au pus amprenta asupra domeniilor în care au activat. Astfel, au fost studiate următoarele personaje feminine: Marie Curie, Virginia Apgar, Ana Aslan, Aurora Gruescu, Leonina Elisa Zamfirescu, Miriam Makeba, Lucia Apolzan, Coco Chanel. ”
În context, au fost prezentate activitățile desfășurate de către elevi în cadrul proiectului, fiind menționate și competențele pe care aceștia le-au dobândit, nu numai prin activitatea în sine, ci și prin posibilitatea de a accesa și prelucra informațiile de pe platforma digitală Europeana.
În cadrul informării de specialitate, prof. Mariana Marțian, de la Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci”, a făcut recenzia lucrării intitulate „Cartea roșie” a lui Carl Gustav Yung, ediția 2012. În acest sens, au fost trecute în revistă elementele definitorii ale lucrării, fiind aduse în discuție noțiuni de filosofie, psihologie, antropologie, psihanaliză și teologie, în contextul în care această lucrare complexă și enigmatică a născut și naște noi întrebări și noi nedumeriri, date de încercarea autorului de a se apropia de esența individualității umane.
În cadrul activității de bilanț, a fost reliefată necesitatea unor astfel de întâlniri profesionale, în condițiile noilor provocări cu care se confruntă sistemul de învățământ.