”Mândru că sunt român”, activitate didactică la Tichilești

Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, la 1 decembrie 1918, a încheiat procesul de făurire a statului naţional unitar român, proces început la 24 ianuarie 1859, prin Unirea Moldovei cu Ţara Românească, sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) și continuat prin unirea Dobrogei la 14 noiembrie 1878, a Basarabiei în 27 martie 1918 apoi a Bucovinei în 28 noiembrie 1918.

La 18 noiembrie/1 decembrie 1918, pe lângă cei 680 de delegaţi aleşi în cele 130 de circumscripţii electorale ale Transilvaniei, Banatului, Crişanei, Maramureşului şi Sătmarului, în sala Casinei din Alba Iulia, se aflau şi reprezentanţi ai diferitelor instituţii şi organizaţii politice, culturale, profesionale, de învăţământ, religioase, militare, de femei, de sindicat, delegaţi ai Partidului Social Democrat Român, gărzilor naţionale şi ai societăţilor studenţeşti, în total 1.228 de delegaţi. Alţi participanţi “peste 100.000 de ţărani, muncitori şi orăşeni veniţi din toate părţile unde se vorbea româneşte, de la Iza maramureşeană până la Dunărea bănăţeană, din ţara Bârsei până la Crişuri” erau adunaţi pe Câmpul lui Horea, aşteptând Rezoluţia Adunării – Sursa: Agerpres

În acest spirit, la Școala Gimnazială Tichilești s-a desfășurat o interesantă activitate didactică, prin care a fost omagiată Ziua Națională a României, de către elevii ciclului gimnazial ,sub coordonarea profesorilor diriginți și a directorului instituției școlare, prof. Ionuț Micu.

Activitatea a început prin intonarea imnului național și a fost continuată prin trecerea în revistă, de către prof. de istorie, a principalelor etape din cadrul evenimentelor  sărbătorite. Ulterior, au fost intonate cântece patriotice precum „Drum bun”, „Treceți batalioane române Carpații” și „Acasă-i România”. Elevii clasei a V a, coordonați de prof. Eugenia Mitica Lăzărică și prof. Geanina Baciu, au prezentat apoi materialele didactice legate de stema națională, imnul național și drapelul tricolor, realizate cu multă pricepere și dăruire.

A urmat activitatea intitulată „Limba noastră-i o comoară”, în care elevii clasei a VII a B, coordonați de prof. Anca Chivu, au rostit versuri tematice din lirica națională: „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” de Mihai Eminescu, „Sus inima” și „Scut și armă” de George Coșbuc, „ Țara” de Lucian Blaga și „Mamă țară” de Tudor Arghezi. În același sens, au fost realizate și materiale didactice cu informații despre marii noștri poeți.

În cadrul activității intitulate „Români pentru istoria lumii”, elevii clasei a VI a, coordonați de prof. Luiza Moraru, au prezentat materiale documentare și postere despre marile personalități care au marcat nu doar istoria națională ci și pe cea universală. În acest sens, au fost oferite asistenței date legate de creațiile unor personalități remarcabile, precum Constantin Brâncuși, Emil Racoviță, Nicolae Iorga, Ion Cantacuzino, Nicolae Grigorescu și George Enescu.

Întrucât și în domeniul sportiv românii au avut realizări de excepție, activitatea intitulată „Povești ale sportului românesc” a avut ca obiectiv principal prezentarea, de către elevii clasei a VII a A, coordonați de prof. Oana Bondor Garcea, de date și aspecte semnificative din realizările marilor sportivi precum Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Simona Halep, David Popovici sau Cristina Neagu.    

Prof. Luiza Zainea a coordonat apoi elevii clasei a VIII a, care au dat curs activității intitulate „Tradiții românești”, în cadrul căreia au dansat în horă, au cântat colinde, au prezentat istoria iei, dar și datini românești, cum ar fi „jocul caprei”.

Activitatea din școală s-a încheiat cu cântecul popular „Acasă-i România”, apoi elevii au mers la biserică, însoțiți de cadrele didactice organizatoare, unde au fost întâmpinați de preotul din sat.      Aici, elevii au intonat imnul național apoi au depus flori la crucea eroilor din curtea bisericii, unde au păstrat un moment de reculegere. În continuare, au ascultat predica preotului, legată de eroii satului care s-au jertfit pentru libertate. Preotul le-a vorbit  elevilor și de datoria lor  de a păstra vie amintirea sacrificiului celor care au căzut în luptă, apoi le-a acordat binecuvântarea .

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry