Penitenciarul Brăila a derulat în parteneriat cu Facultatea de Drept, Universitatea ”Danubius”, Galați, la sediul unității penitenciare, Proiectul ”O zi în penitenciar”, aflat la a șasea ediție, ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate la edițiile anterioare.
Pornind de la valorizarea actului educațional, dar înțelegând și importanța activităților de prevenire a criminalității, proiectul actual a vizat pe de o parte îmbunătățirea percepției comunității cu privire la instituția penitenciară, iar pe de altă parte, valorificarea experienței de viață a deținuților, în conștientizarea de către studenți, a efectelor negative pe care le are încarcerarea asupra individului uman, precum și a importanței respectării regulilor și a legilor comunității în care trăiesc.
Cointeresarea și parteneriatul interinstituțional pe care le presupun acest demers, asigură o intervenție din perspective multiple, presupunând atât asimilarea unor informații despre mediul penitenciar de către studenți, cât și experiențe directe, individuale, ale participanților. Teoria şi exemplele din practica judiciară discutate la disciplinele drept penal, drept procesual penal și drept execuțional penal sunt înţelese altfel de către studenţii care participă la un altfel de curs: O zi în penitenciar.
”Este un proiect de activitate multidisciplinară care permite viitorului absolvent de facultate să înţeleagă lumea penitenciarului, locul în care sunt executate pedepsele privative de libertate. Proiectul a presupus organizarea unei vizite în Penitenciarul Brăila de 9 studenți ai Facultății de Drept, Universitatea ”Danubius” Galați, însoțiți de personalul didactic, în baza acordului de colaborare încheiat, în vederea experimentării unei zile în detenție și a participării la activități derulate în mod curent, conform programului ”O zi în penitenciar”, a declarat Comisarul şef de poliție penitenciară Simona KOBER.
Activităţile s-au desfăşurat atât la nivelul unităţii penitenciare, cât şi la nivelul Facultății de Drept, Universitatea ”Danubius” Galați. Impactul emoțional pentru acești tineri a început încă de dimineață, când au fost ”ridicați” de la Universitatea ”Danubius” și transportați la Penitenciarul din Brăila. Fără telefon, fără a avea contact cu lumea exterioară, privați de libertate pentru câteva ore, studenții au experimentat lumea celor închiși, o lume în care nimeni nu își dorește să ajungă: închisoarea.
Astfel, grupul de studenți a fost escortat de la unitatea universitară la penitenciar. Ulterior, a avut loc verificarea legalităţii actelor, amprentarea, fotografierea, percheziţia și preluarea obiectelor interzise.
În deschiderea activității directorul Penitenciarului Brăila a vorbit despre rolul penitenciarului în cadrul comunității și despre importanța alegerilor pe care le facem la un moment dat în viață în vederea asumării greșelilor.
”Cel mai emoționant moment al acestei experiențe a fost cel în care studenții și cadrele didactice ale Facultății de Drept a Universității ”Danubius” au stat față în față cu persoane condamnate pentru diferite infracțiuni, în cadrul unei dezbateri despre libertate. Interacțiunea cu persoanele private de libertate și mărturia experienței acestora, pot condiționa asumarea și învățarea unor atitudini și comportamente dezirabile social și respingerea celor cu consecințe negative”, a transmis Comisarul şef de poliție penitenciară Simona KOBER.