Tristețea Thaliei: „violența cu ghiozdan” în luminile rampei

Articol semnat de Ionel Lăzărică
„Libertatea mea se sfârșește acolo unde începe libertatea celuilalt”, afirma filosoful existențialist francez J.P.Sartre. Poate că dacă fiecare om ar respecta acest principiu, nu ar mai fi nevoie de poliție, tribunale și altele asemenea…

În spiritul celor afirmate de Sartre, pe  data de 9 mai a.c., la Liceul Teoretic „Panait Cerna” au avut loc două activități ce fac parte din proiectul județean Bullying-ul poate ucide, proiect inițiat de profesori ai liceului gazdă, în parteneriat cu Atelierul de teatru “Cireșarii”, C.J.R.A.E. Brăila și Biroul de siguranță școlară din cadrul I.P.J. Brăila.

În cadrul proiectului a avut loc premiera scenetei omonime și au fost acordate  premii autorilor celor mai bune lucrări, realizate pentru concursul tematic de desene și afișe .

De o deosebită apreciere s-a bucurat sceneta Bullying-ul poate ucide, realizată după un scenariu original scris de prof. Cătălina Trufaș, care, cu sprijinul actorului Adelin Ilie de la Teatrul “Maria Filotti”, a și regizat piesa. Actorii(elevi ai liceului) și-au interpretat rolurile veridic, cu mult talent scenic, și au reușit să scoată la iveală furtuna de emoții negative care însoțește, de cele mai multe ori, bullying-ul.

Concursul de desene și afișe a reunit elevi din peste 15 școli și licee atât din municipiul Brăila cât și din alte localități din județ (Măxineni, Surdila Greci, Salcia Tudor).  Din cele peste 80 de lucrări, juriul, format din prof. Enel Dumitrașcu, prof. Aglăița Moise și prof. Raluca Sima, a premiat 20 dintre ele.

„Ne-am dorit ca aceste două evenimente să aibă loc chiar de Ziua Europei, deoarece proiectul nostru promovează valorile europene: educația favorabilă incluziunii,  egalitatea,  echitatea, nediscriminarea și promovarea competențelor civice”,

ne-a declarat prof. Cătălina Trufaș.

Activitatea s-a desfășurat în prezența  elevilor și profesorilor liceului gazdă și ai școlilor partenere, directorului C.J.R.A.E. Brăila, psiholog Cristina Nazare, directorului Liceului Teoretic „Panait Cerna”, prof. Veronica Picuș  și inspectorului şcolar pentru  educaţia  permanentă şi activităţi extraşcolare, prof. Aurelia Ion.

Cadrele didactice care au organizat activitatea îi invită pe cei interesați de combaterea violenței școlare să viziteze site-ul proiectului, la adresa: https://nufiindiferent.wixsite.com/home.

„Prin aceste activități  ne-am propus să ridicăm gradul de conștientizare și de implicare al profesorilor și tinerilor în recunoașterea și combaterea fenomenului violenței școlare. În același sens ne-am dorit  și să dezvoltăm competenţe de relaţionare interpersonală în rândul elevilor, pentru depășirea pașnică a oricăror stări conflictuale”,

ne-a declarat prof. Picuș Veronica, directorul Liceului Teoretic „Panait Cerna”.