19 intervenții, în ultimile 48 de ore! ISU Brăila trage un semnal de alarmă privitor la instalațiile electrice defecte!

În perioada 23.01.2024, ora 07:00 – 25.01.2024, ora 07:00, subunitățile inspectoratului au fost solicitate să intervină la 19 intervenţii, astfel:
 • 16 intervenţii ale echipajelor SMURD pentru acordarea primului ajutor medical şi transportul la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean Clinic de Urgență Brăila;
 • marți, la ora 14:40,  Gărzile de intervenție Ianca și Făurei, în cooperare cu Serviciul Privat pentru Situații de Urgență Oprișenești au intervenit cu patru autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o locuință pe raza localității Berlești. Au ars locuința, cu o suprafață de cca. 130 mp., în proporție de 80% și aproximativ 30 baloți din lucernă. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost un scurtcircuit la instalația electrică a locuinței;
 • în aceiași zi, la ora 17:45,  Detaşamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu la un garaj de pe strada Lupeni din municipiul Brăila. Au ars cca. 6 mp. din acoperișul garajului și diferite unelte electrice. Cauza producerii incendiului a fost un scurtcircuit la instalația electrică a garajului;
 • joi, la ora 01:40, Garda de intervenție Ianca a intervenit cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu la o locuință din localitatea Plopu. Au ars cca. 120 mp. de acoperiș și bunuri din podul locuinței. Cauza producerii incendiului a fost un coș de fum neprotejat termic față de materiale combustibile.

La cele trei incendii nu s-au înregistrat victime.

ISU Brăila, reamintește populației necesitatea respectării măsurilor preventive. Înainte și pe timpul utilizării mijloacelor de încălzire este necesară curăţarea sobelor, hornurilor şi coşurilor de evacuare a fumului, verificarea cu atenţie a acestora, astfel încât acestea să nu prezinte fisuri sau crăpături și să fie izolate termic faţă de materialele combustibile.

Pe timpul exploatării pardoselile combustibile să fie protejate cu tablă metalică având dimensiunile de 50 cm x 70 cm, uşiţele focarelor şi cenuşarelor se vor menţine închise, respectarea distanțelor la depozitarea materialelor combustibile (peste 100 cm faţă de sobele fără acumulare de căldură și peste 50 cm faţă de sobele cu acumulare de căldură), evacuarea periodică a cenuşii rezultate, după stingerea completă a resturilor de jar, într-un loc special amenajat.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, vă recomandăm să:

 • efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice, cu personal autorizat;
 • nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;
 • verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
 • nu folosiţi prize sau întrerupătoare defecte sau slăbite;
 • nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a sursei de curent;
 • instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;
 • amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.
Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry