În perioada 15-18.07.2022, subunitățile inspectoratului au fost solicitate să intervină pentru limitarea și lichidarea a 10 incendii de vegetație uscată și gunoi, în localitățile Brăila, Făurei, Zăvoaia, Surdila Găiseanca, Gradiștea, Plopu, Batogu și Comăneasca, unde au ars vegetație uscată pe o suprafață totală de 5,4 ha. și cinci tone gunoi.
Cauzele care au dus la producerea incendiilor au fost folosirea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor și fumatul în locuri neamenajate.
Pentru arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale (deşeurile vegetale rezultate în urma activităţilor de curăţare a copacilor, arbuştilor, zonelor de siguranţă de-a lungul căilor ferate şi drumurilor, de rărire a pădurilor şi altele asemenea), se vor lua următoarele măsuri:
- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanenta a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- se interzice acoperirea cu pământ a focarelor;
- supravegherea permanentă a copiilor;
- fumatul în locuri special amenajate şi stingerea resturilor de ţigară înainte de a fi aruncate în scrumiere.